– Hvem er den rette? Jeg forholder meg til at jeg, guttene og støtteapparatet har trua på det.

Slik åpner Ståle Solbakken på spørsmålet om hva som tilsier at han er den rette til å lede Norges herrelandslag.

Han måtte tåle spørsmål av den kritiske sorten etter et tap som på mange måter kan ha vært spikeren i kisten for norsk EM-deltagelse i 2024.

– Hadde jeg følt at jeg ikke var rett mann og at det ikke gikk i rett retning, så ville jo sagt ifra. Den følelsen har jeg ikke nå, sier Solbakken.

Dersom det ikke blir playoff, kan det ta et snaut år før Norge igjen skal spille en kamp av betydning, når veien til VM 2026 starter med Nations League i september neste år.

– Så lenge jeg føler at jeg er rett mann, har mye å gi, at gruppen jobber som jeg vil at den skal jobbe og jeg har motivasjon, så fortsetter jeg. Det nytter ikke å være i denne jobben hvis den blir borte.

TOMT: Ståle Solbakken etter at Ullevaal-publikummet hadde gått slukkøret hjem. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Har jobben som både du og laget har gjort denne kvaliken vært god nok?

– Det var et krystallklart mål at vi skulle bli minst nummer to i gruppen, og det ble vi ikke. Så svaret på det er nei. Jeg mener at vi har blitt veldig mye bedre i mange faser. Vi tar nye steg. Men det er to streker under svaret «resultater». Særlig den Skottland-kampen som gjør vondt, sier landslagssjefen.

Landslagskaptein Martin Ødegaard har full tillit til Solbakken.

– Tilliten er stor. Vi har stor tro på det vi driver med. Det er derfor det er litt ekstra surt. Det gjør det enda tyngre, når man har så stor tro på at man skal klare det. Men tilliten er der absolutt, sier Martin Ødegaard.

Midtstopper Leo Skiri Østigård sier han ikke vil snakke om Solbakkens rolle.

– Jeg skjønner at mange retter blikket mot ham nå, men vi er elleve spillere utpå der. Vi skal ta en del av det selv, sier Østigård til Nettavisen.

Kjetil Rekdal har vært kritisk til jobben Solbakken har gjort, og tidligere stilt spørsmål om det var riktig å forlenge landslagssjefens kontrakt i vår.

Solbakken skrev da ny kontrakt ut 2025, som forlenges automatisk ett år om Norge tar seg til VM i 2026.

Rekdal fulgte kampen som VGTVs ekspert, og mener landslagssjefen må få fortsette.

– Det er ikke mer enn to-tre måneder siden forbundet sa at vi har full tillit til Ståle og forlenget i to år til. Da må de stå ved det. De er nødt til å stå med Ståle i minimum til neste kvalik og gi han og laget en sjanse til. Det er helt logisk, sier Rekdal.

På pressekonferansen fikk Solbakken spørsmål om han tror folket har tillit til ham.

– I kveld tror jeg ikke det. Det kan hende det forandrer seg. Jeg er ansvarlig og jeg rygger ikke unna det. Jeg har vært rimelig overbevist om at vi skulle klare dette. Jeg har vært fornøyd med progresjonen. Til syvende og sist er det resultater dette handler om. Jeg sitter ikke og klapper meg selv på brystet og er veldig happy.

– Er du overbevist om at du er rett mann til å ta dette laget til mesterskap?

– Det er jeg, hvis ikke hadde jeg bare ... Så sta og dum er jeg ikke.

Da TV 2 etter kampen søndag spurte om han trodde jobben hans kom til å bli et tema, var Solbakken krystallklar:

– Nei.

– Hva gjør at du er så sikker?

– Det er samtalene da jeg fikk presentert den kontrakten.

– Dette rokker ikke ved troen. Men at det rokker ved din eller noen andres tiltro til meg, det kan være. Men det lever jeg veldig fint med.

Norge trenger nå hjelp av andre nasjoner for å komme seg til EM. Her kan du lese mer om hvordan Ståle Solbakkens menn kan komme seg til mesterskapet neste sommer.