Hit, men ikke lenger: Med én kamp igjen å spille har ikke lenger Norge noen teoretisk mulighet til å ta seg videre fra gruppe A.

– Jeg har det ikke bra, men det er ikke det viktigste, sier Ståle Solbakken til TV 2.

På pressekonferansen sier landslagssjefen at han mener Spanias scoring skulle vært avblåst for offside. Målet ble sjekket i 4 minutter og 27 sekunder av VAR for en offside på Álvaro Morata. Til slutt ble det stående.

– Målet er klar offside. For Gavi hopper unna ball og han er en halvmeter offside.

Norge måtte vinne for å ha et lite håp om å spille en siste, avgjørende kamp i Glasgow.

Men spanjolene ble en for tøff nøtt å knekke. Etter søndagens kamp har de kun tapt fem av 104 kvalifiseringskamper siden 2000. Norge har på sin side ikke vært i mesterskap siden, mens Spania gikk EM-klare av Ullevaal-gresset.

– Det er tungt, men til syvende og sist var det ikke i dag det røk. Det er skuffende selvfølgelig, sier landslagskaptein Martin Ødegaard til et samlet norsk pressekorps.

– Min helt ærlige mening er at vi aldri har vært bedre. Vi tar steg hele veien. Folk kan irritere seg over at jeg sier det når vi taper, men jeg mener det. Vi er et bedre fotballag enn da vi startet. Men det er ikke godt nok, sier Ødegaard til TV 2.

Ekspertene er ikke like imponert over det norske laget.

– Vi tapte fortjent. Jeg trodde oppriktig at vi skulle utfordre Spania mer enn vi har klart, sier tidligere landslagskaptein Kjetil Rekdal i VGTVs studio.

– I dag var det skremmende langt unna et resultat. Vi var aldri i nærheten. Vi er et nummer for små i alle spillets faser, sier NRK-ekspert og Viking-spiller Kristoffer Løkberg til VG.

– Jeg tror vi kunne spilt til i morgen uten å score. Hvis de (Spania) virkelig måtte ha satt foten på gasspedalen, så hadde de gjort det.

Den spanske midtbanejuvelen Gavi (19) scoret det avgjørende tidlig i andre omgang.

Etter en VAR-sjekk på hele fire minutter og 27 sekunder konkluderte dommeren med at det ikke skulle dømmes offside på Álvaro Morata. Etterpå fortalte flere av de norske spillerne at dommeren hadde sagt at det var teknisk trøbbel med VAR-utstyret som var årsaken.

– Det er ikke tapet som svir mest. Det som virkelig er vondt er hvor tannløse, evneløse og tidvis planløse vi var. Spania trengte knapt anstrenge seg. Dette var virkelig tynt, skriver Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

Det var andre gang i kampen at Spania-spissen var involvert i en VAR-situasjon. Før pause pirket han et sikkert selvmål over målstreken, og ble avblåst for offside.

– Snakk om å være dum, sa Rekdal.

Landslagssjef Ståle Solbakken gjorde tre endringer på laget som slo Kypros 4–0 tidligere i uken:

  • Stefan Strandberg erstattet Kristoffer Vassbakk Ajer i midtforsvaret.

  • Patrick Berg gikk inn på midtbanen og dyttet Fredrik Aursnes opp på kanten, mens Ola Solbakken ble plassert på benken.

  • Oscar Bobb fikk sin første kamp fra start ettersom Alexander Sørloth har slitt med sykdom.

Kampfakta. Foto: Sofascore

Grafikk: Sofascore

Spania dominerte banespillet gjennom hele kampen, men skapte ikke flust av målsjanser. Norge hadde også sine forsøk, men var aldri spesielt nære seieren de måtte ha for å holde topp to-håpet i live.

Nå er det kun playoff gjennom Nations League som gjør at Norge fremdeles kan bli å se i Tyskland neste sommer.

Akkurat nå er Norge avhengige av at en rekke resultater går deres vei for å bikke innenfor. I VGs kalkulator kan du se hva som må til for at de skal komme til playoff:

Da er Norge enten avhengige av at:

  • 1) Minst 16 av 22 lag foran på Nations League-rankingen kvalifiserer seg direkte gjennom ordinær EM-kvalifisering. Tyskland er allerede kvalifisert som vertsnasjon.

Eller:

  • 2) Minst 4 av de 7 lagene som ligger foran Norge på nivå B i Nations League-rankingen kvalifiserer seg direkte.