På grunn av koronapandemien kommer mye av feiringen til å skje digitalt.

– Vi kan ikke ha den festen som vi hadde lyst til; å samle alle i hallen vår eller ha grillparty ute. Derfor tenker vi å overraske litt i løpet av hele året – og gjøre litt stas på medlemmene våre og de frivillige. Vi har utrolig mange som bruker uhorvelig mange timer i klubben. Det er viktig at vi får vist dem at vi har stått sammen i koronatiden og ikke gitt opp, sier styreleder Lotte Enoksen i Hamna IL.

iTromsø møter Enoksen og styremedlem Ørjan Sandberg i idrettslagets klubbhus. Like ved ligger Hamnahallen, Hamna kunstgress og Hamna skole. Et knutepunkt i bydelen som har rundt 5.000 innbyggere.

– Det viktigste som har skjedd for oss, er Hamnahallen. Den kom på plass i 2011. Det var en helt ny hverdag. Da fikk vi flyttet fotballen inn i hallen og frigjorde masse kapasitet i gymsalene. Kunstgressbanen i 2013 var også et løft, sier Sandberg.

Hamna har 727 medlemmer, og er med det en av byens største idrettslag. Fotball er den desidert største idretten, men Hamna har også tilbud i turn, basket/volleyball, friidrett, innebandy, puls/styrke og allidrett. Og i helgene og feriene pleier de å ha åpen hall.

– Det er ikke alle som har mulighet til å reise på ferie. Da skal vi i Hamna i alle fall gi et tilbud til dem som er hjemme, sier Enoksen.

– Et sårt punkt

Hamna har planer om nye anlegg. Kapasiteten i Hamnahallen er sprengt. Og problemet med kunstgressbanen er at den er for liten til elleverfotball. De aldersbestemte lagene kan spille der på dispensasjon, mens A-lagene må leie baner andre steder.

– Det er blitt et sårt punkt, fordi vi ønsker å se våre spillere på vår bane i Hamna, sier Enoksen.

SE OPPTAK: Mål-bonanza i TIL C - Hamna

Derfor har det en stund vært planer om en nytt idrettsanlegg – med kunstgressbane, løpebane, sandvolleyballbane og pumptrack. Idrettslaget hadde sett seg ut en tomt i et myrområde på oversiden av dagens bebyggelse, men nå har de muligens en annen tomt på gang – på oversiden av Åttringen.

Og her er Bonord sentral. Boligbyggelaget har nemlig planlagt en større utbygging av boliger i Hamna.

– Vi har veldig positiv dialog med Bonord – om man kan se på felles bruk av det området. Når du har en utbygging har du også et krav om lekeplasser. Men kanskje må man se litt annerledes på det. Et lekestativ og en sandkasse midt mellom noen blokker er kanskje ikke det som skaper mest aktivitet. Kanskje kan man få våre planer om idrettsanlegg inn i randsonen der? Da er det kanskje penger spart for alle parter og samtidig får man et bedre bomiljø i nærområdet, sier Sandberg.

Han er selv varamedlem i kommunestyret for Arbeiderpartiet og med i miljø-, klima- og samferdselsutvalget. Og er klar på at det bør «ha skjedd ganske mye» med planene i løpet av en treårsperiode.

– Politisk er det vilje på plass. Selv om man må ta litt av marka, så ser man det som et så viktig tiltak. Det vil ikke være første gang man tar litt av marka til den type formål. Hele Tromsøbadet ligger jo i prinsippet i Tromsømarka, sier Sandberg.

– Har dere vurdert å utvide dagens kunstgressbane, slik at den blir godkjent for elleverfotball?

– Det er teoretisk mulig. Det er mulig å komme akkurat innenfor 90x45 meter, men veien som går på nordsiden er den store bøygen. Og i bredden er det en bratt skråning, så det skal utrolig mye fyllmasser til. Dessuten oppnår du veldig lite med å gjøre det på den måten, sier Sandberg.

– Hva skal dere gjøre med den banen?

– Den skal vi ha i bruk. Den er jo en del av skolegården til Hamna skole, sier Sandberg.

– Skolen bruker den på dagtid til gym og fotball. SFO bruker den også, legger Enoksen til.

Idrettshall

I disse dager bygges det en idrettshall, en såkalt normalhall, på Storelva. En tilsvarende hall ønsker man også i Hamna.

– Kommunen har planer, på sikt, om en normalhall her i Hamna. Vi er pekt ut som et av områdene der man ser behovet. Det ville vært et kjempeløft for annen idrett enn fotball. Vi skal ikke konkurrere med BUL Tromsø, Tromsø Turnforening eller Tromsø Storm. Men de kan gjerne bli introdusert for disse idrettene i Hamna IL, sier Sandberg.

I HALLEN: Da Hamnahallen sto klar for ti år siden, var det en milepæl i idrettslagets historie. Nå har Hamna IL nye anleggsplaner. Foto: Ronald Johansen

– Når kan en ny normalhall være på plass?

– Det er ikke konkretisert, men la oss si: Treffes vi igjen på Hamnas 35-årsdag, og hvis det da ikke har skjedd noe... Nei, da blir jeg pinadø sur, sier Sandberg med et smil.

Solidaritetsfond

For noen uker siden takket Hamnas herrelag ja til et tilbud om 5.-divisjonsspill. Damelaget spiller i 3.-divisjon. Men klubben har ingen målsetting om å markere seg høyt opp i divisjonene.

– Vi er veldig opptatt av bredden. Hamna skal være tilgjengelig for alle. Men du skal også bli så god som du vil i Hamna, men vi skal ikke vokse ut av breddeklubben, sier Enoksen.

I 2018 startet klubben et solidaritetsfond. Startkapitalen kom fra Tromsø Idrettsråd og ytterligere midler har kommet fra velgjørere og næringslivet.

– Treningsavgiften vår er en av de rimeligste i byen. Men det vil fortsatt være noen som ikke har mulighet til å betale. Derfor har vi et solidaritetsfond. Etter en veldig forenklet søknad, så dekker vi kontingent, treningsavgift og basis treningsutstyr. Vi jobber hardt for å gå bort fra egenandeler på turneringer, men vi er ikke kommet helt i mål der. Men egenandeler kan vi også dekke, sier Sandberg.

10–15 barn får denne støtten i Hamna IL pr. år.

– I Hamna skal ingen måtte avstå fra aktivitet for at de ikke har råd, sier Lotte Enoksen.

Selv om 25-årsjubileet i Hamna IL i stor grad blir en digital seanse, øyner idrettslaget et håp om en liten feiring tidlig i høst: Hamnadagan i månedsskiftet august-september.

– I fjor måtte Hamnadagan avlyses. Det var full krise. I år har vi et lite håp om at det skal la seg gjøre. Det vil være et naturlig innslag med idrettslaget der, for vi er jo en del av i Hamnadagan allerede. Vi har Hamnaløpet og kafédrift, sier Ørjan Sandberg.