iTromsø skrev for en måned siden om utvalget fra Troms fotballkrets som i flere år har jobbet med å få byens nye fotball-storhall realisert. Nye sikkerhetskrav medførte at Skarphallen for et par år siden ble innskrenket i både lengde og bredde – og dermed er den nå for liten til elleverfotball.

En del av finansieringen kan være at Skarphallen blir solgt. Men hvor den nye fotballstorhallen skal ligge, er ennå ikke avklart.

For noen uker siden var utvalget i møte med kommuneadministrasjonen, der ønsket var å nærme seg en tomteavklaring.

– Vi har ikke kommet frem til en løsning. For å finne den beste plasseringen av et slikt prosjekt, så må vi se på det i en kommuneplansammenheng. Det krever god logistikk å komme seg til hallen, samt tilrettelagt infrastruktur, sier Laila Falck, seksjonsleder Byutvikling, til iTromsø.

Svakhet i planverket

Hun peker på en svakhet i det gjeldende planverket i kommunen, i alle fall når man har idretts- eller næringsbriller på seg.

– I kommuneplanens arealdel har vi ikke avsatt areal til arealkrevende tiltak som for eksempel plassering til en stor fotballhall. Det er flere arealkrevende prosjekter, blant annet til idrettsanlegg og næring, som det mangler plass til i den gjeldende planen, sier Falck.

Etter det iTromsø forstår har storhall-utvalget sett for seg Langnes Vest/Grindneset som den mest aktuelle tomten.

– Når planen legges ut til høring, vil man kunne komme med innspill om ønsket område. Siste tilbakemelding er at området (Grindneset/Langnes vest) egentlig ikke er egnet. Slik det ligger i dag er det et friområde, med en del fugleliv. Det er heller ikke et område som du tar bussen til, og samtidig skal det være nullvekst i biltrafikken som er et vilkår for å få inngått en byvekstavtale. Her er det mange hensyn å ta, sier Falck.

Må vente?

Det kan bety at fotballen må smøre seg med tålmodighet, og at Skarphallen vil være hjemmebane for mange lag om vinteren i noen år til. Men: Kommuneplanens arealdel skal revideres, og et planprogram kan være vedtatt før sommeren. Den endelige kommuneplanen blir trolig først vedtatt i slutten av 2022.

– Betyr det at man må vente i over 1,5 år på å få en tomteavklaring for den nye fotball-storhallen?

– I teorien kan du kanskje si det sånn, ja. Jeg vet ikke hvilke prosesser som kan dukke opp underveis, og hva man kan klare å få til. Jeg skjønner at det høres fryktelig lenge ut, særlig når de har holdt på så mange år. Om man klarer å finne noe underveis som gjør at det kan løse seg, har jeg ikke svar på. Politikerne er også veldig opptatt av at vi finner en plassering. Og det gjelder ikke bare fotballhallen, men også andre som trenger en tomt, sier Falck.

Administrasjonen ga ikke noen helt konkrete innspill til plassering i det siste møtet med hall-utvalget, ifølge Falck.

– Men det er viktig å påpeke at ulike lokaliseringsalternativer vil kunne utredes dersom det er utarbeidet en behovsanalyse som beskriver prosjektet og hvilke krav som stilles til arealstørrelse og infrastruktur, sier hun.

– Dette ut fra et byutviklingsperspektiv og ikke nødvendigvis bare på kommunale eiendommer og ikke bare på ubebygde tomter. Det er også mulig å tenke transformasjon. Vi må også se på dette i en sammenheng med Kommunedelplan for idrett og friluftsliv, legger Falck til.

Optimisme i kretsen

Jo Are Vik er daglig leder i Troms fotballkrets. Han er ikke med i utvalget som jobber for ny storhall, men blir orientert om saken.

– Jeg vet det er ulike meninger i kommunen. Den har ikke én stemme, men flere avdelinger. Det er både politikere og administrasjon. Vi håper selvfølgelig på det beste og på et gjennombrudd tidligere enn det som er skissert her, sier Vik.