VIKING-TROMSØ 0–1

SR-BANK ARENA: Nyopprykkede Tromsø kontret Viking i senk og vant 16. mai-kampen i Jåttåvågen. En ny ydmykende opplevelse for de mørkeblå som fulgte opp nedturen på Lerkendal med et nytt mageplask.

Viking skal være glad de slipper å gå i 17. mai-tog i morgen.

Flere endringer på laget – både spillere og posisjoner, ga null effekt. Heller ikke byttene ga noen form for utbetaling.

På tribunen satt tilskuerne og gned seg i øynene over det de mørkeblå serverte.

• Her er scoringen som senket Viking:

Spilte og spilte

Med Zlatko Tripic tilbake fra start på venstrekanten og Yann-Erik de Lanlay plassert på venstrebacken, tok Viking tak i kampen umiddelbart.

Kevin Kabran kom til avslutning allerede etter et minutt etter at De Lanlay startet angrepet med en strålende lasngpansing.

Viking eide ballen og spillet det første kvarteret. Tromsø var knapt over midtstreken. Men Viking klarte ikke å skape noen skikkelige sjanser på gjestene fra nord.

Samuel Fridjonsson gikk i bakken i Tromsøs felt etter 24 minutter. Viking-spillerne ropte på straffe, dommeren, som var godt plassert, sa nei. TV-bildene tydet på at det var kontakt mellom spillerne.

Viking spilte og spilte uten at det ble farlig. Mange høye oppspill og lite samhandling på banens siste tredel gjorde at det ikke ble noen underholdende kamp.

Iven Austbø reddet Tromsøs forsøk like før pause. Foto: Fredrik Refvem

Så våknet Tromsø

Vikings offensive kvartett har ikke trent sammen, det kan være grunnen til at det lugget da Viking angrep. Kevin Kabran og Zlatko Tripic byttet side i håp om å få sving på sakene. Uten at det gjorde noen forskjell.

Tromsø kom til kampens første sjanse like før pause etter at Joe Bell mistet ballen i farlig posisjon.

Og nå meldte gjestene seg på. Et ballbesittende Viking slet mot Tromsø som hadde mange spillere på egen halvdel. Og da Viking slurvet angrep de. Tromsø hadde fått kampen dit de ønsket.

To gode TIL-muligheter på tampen av 1. omgang satte en støkk i de 600 på tribunen. Det siste som skjedde før pause var et Zlatko Tripic dro seg fri og la perfekt inn til Kevin Kabran. Men han misset fra kloss hold. Der burde Viking scoret.

Viking-trenerne Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim fikk se sitt lag slite mot Tromsø. Foto: Fredrik Refvem

Kontret i senk

Viking var advart. Men hadde tydeligvis ikke lært. For like etter hvilen fikk Tromsø innkast like ved midtstreken.

Et langt oppspill, vending og pasning motsatt var alt som skulle til for å få Viking ut av balanse.

Tomas Totland kom stormende og fyrte av. Ballen suste bort i langhjørnet bak Iven Austbø. En skikkelig kalddusj for Viking som ble straffet på det som har kjennetegnet Viking de siste årene: Effektiv og direkte kontringsfotball.

Like etter kontret Tromsø på ny. Men Ebiye Moses’ avslutning gikk utenfor.

Viking så tafatte ut og var i alvorlig trøbbel. På sidelinjen tok Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim grep. De sendte innpå Sondre Auklend og Herman Haugen.

Et desperat forsøk

Et kvarter før slutt var Tromsø svært nær ved å gå opp i 2–0. Men Iven Austbø sto riktig plassert og reddet.

Viking-trenerne kastet inn Runar Hove, Kristoffer Løkberg og Tommy Høiland i et desperat forsøk på å snu kampen. Runar Hove tok plass på topp.

Viking hadde en del ball de siste minuttene, det var tendenser til kaos rundt TILs sekstenmeter. Men Viking klarte ikke å presse inn en utligning.

Runar Hove headet fra god posisjon like før slutt. Men avslutningen gikk over. På overtid fikk Sondre Auklend sjansen på halvspretten. Men ballen skled av foten. Sleivtreffet oppsummerte alt.

Fotballens nasjonaldag ble en sorgens ettermiddag i Jåttåvågen.

Dommer: Marius Hansen Grøtta, Malmefjorde IL

Gult kort: Samuel Fridjonsson, Viljar Vevatne, Viking, Jostein Gundersen, Tromsø.

Viking (4–2–3–1): Iven Austbø – Sondre Bjørshol (Herman Haugen fra 63), Henrik Heggheim, Viljar Vevatne, Yann-Erik de Lanlay – Samuel Fridjonsson (Sondre Auklend fra 63), Joe Bell (Runar Hove fra 76) – Kevin Kabran (Tommy Høiland fra 76), Fredrik Torsteinbø, Zlatko Tripic (Kristoffer Løkberg fra 76) – Veton Berisha.

Tromsø (3–5–2): Jacob Karlström – Isak Helstad Amundsen, Anders Jenssen, Jopstein Gundersen – Tomas Totland, Daniel Berntsen (Tobias Hafstad fra 85), Ruben Yttergård Jenssen, Eric Kitolano, Lasse Nilsen (Adam Örn Arnarson fra 82) – Ebiye Moses, August Mikkelsen (Casper Øyvann fra 86).