Festekontrakten (avtale om leie av grunnen, journ. anm.) ble undertegnet for 20 år i 1993 og gikk ut 2013. Deretter hadde driveren rett til å forlenge leien i to perioder på fem år.

Molde kommune mente de kunne si opp avtalen i juni 2017 med virkning fra 1. juli 2018.

Innehaver av Torgkiosken, Xhafer Ahmetaj, ønsket å drive videre, og mente han hadde rett til en ny periode og at oppsigelsen var ugyldig.

Ble enige om sluttsum

Partene har i lengre tid vært i forhandlinger uten å bli enige. For å slippe risikoen og ekstrautgiftene ved en eventuell rettssak, har kommunen og Ahmetaj blitt enige om et vederlag på 1,2 millioner kroner for å stoppe festeavtalen i sommer.

Avtalen avvikler Torgkioskens festeforhold til Molde kommune fra 1. juli 2018.

De 1,2 millioner kronene dekkes av kommunens vedtatte investeringer på opptil 95 millioner kroner av de i alt 130 millioner kronene Sjøfronten del 1 er satt til.

Får leie til riving ved nyttår

Som et ledd i avviklingen og siden arbeidet med det nye torget først starter i 2019, får Ahmetaj drive videre til og med 31. desember 2018.

Da skal kiosken være tømt for inventar som leietaker ønsker å beholde, og være klar til riving.

Kommunen fraskriver seg samtidig ethvert ansvar for ulemper ved kioskdriften som skyldes arbeid med Sjøfronten.

Dersom utleier ikke flytter ut innen 14 dager etter fristen, kan kommunen kreve tvangsutkastelse, ifølge den nye, kortvarige leieavtalen.

Hva erstatter kiosken?

Da plan- og utviklingsutvalget våren 2017 var på befaring etter at Sjøfronten del 1 var vedtatt, kommenterte Frank O. Sæther (Ap) slutten på kiosken slik:

– Man kan si mye om utseendet på torgkiosken, men det er den som lager liv på nedre torg i dag! sa Sæther.

I skissene for Sjøfronten 1 er det tegnet inn en ny kiosk/restaurantbygning med sitteplasser ute på den nye, utvidete piren nedenfor Dockside.

Et nytt serveringssted på kaia vil imidlertid først bygges når det foreligger en avtale mellom ny driver og grunneier, slik det har vært mellom Molde og Romsdal Havn IKS/Molde Havnevesen KF og Dockside.