MOLDE: – Når jeg hørte at hun er herfra, tenkte jeg at hun burde få oppdraget, sier skulptuøren Alexander Stav, oppvokst i Trondheim og bosatt på et lite småbruk på Hadeland, og nikker bort til kunstnerkollega Siv Bugge Vatne.

– Du har jo en fordel. Du lekte her som barn, du kjenner byen, sier Jacob Dahlgren fra Stockholm.

– Jeg er ikke så sikker på det. Jeg tror utfordringen kan bli enda større når du kommer herfra, mener Siv Bugge Vatne.

Fem meter bredt og 25 meter langt kunstverk

Onsdag var de tre kunstnerne, som utsmykkingskomiteen og kunstnerisk konsulent Liv Dysthe Sønderland har invitert til å levere idéskisser, på befaring på Torget. Kunstnerparet Anders Krüger og Marianne Levinsen besøkte Molde i forrige uke.

– Mari Røysamb har trukket seg fra prosjektet fordi hun har andre oppdrag. Men vi er fornøyde med fire kunstnere, sier komiteens leder, og kommunens kultursjef, Janny Meese.

Komiteen, som også er arbeidsgruppe og jury, tok kunstnerne med opp på Rådhustrappa, før de gikk ned til baksida av torgkiosken og arealet som skal smykkes ut på nedre del av Torget.

– Området er cirka fem meter bredt og 25 meter langt. Til grunn for plasseringen og bestillingen ligger Sverre Pedersens byplan, med sikt fra Storgata, og Rådhusplassen som det viktigste elementet. Rennene derfra antyder aksen, som videreførers over Torget og avsluttes ved trappa ned mot sjøen, forklarer landskapsarkitekt Arne Strømme.

Kiosken kan bli stående ut 2018

Strømme forklarer at komiteen ønsker at kunstverket skal inneholde vann, og inspirere til aktivitet og leik.

– Vi har lagt inn vann i skissen. Men hvis kunstneren ikke velger vann, vil vi få det på plass uansett, forklarer han.

– Når blir kiosken fjernet?

– Avtalen går ut i juni 2018, men hvis byggearbeidet tillater det, kan den bli stående ut 2018, sier Strømme, og legger til at de to trerekkene mot øst skal reduseres til én.

– Midt på torget skal det være helt åpent, et fleksibelt areale. Dette har vi gjort etter innspill fra blant annet Moldejazz, som vil ha mulighet til å lage en scene ned mot fjorden. Mens mot øst har vi laget en møbleringssone, der vi oppfordrer eierne av bygårdene til å legge til rette for uteservering, forklarer Strømme.

Knapt med tid

Kunstnerne skal levere sine skisseforslag innen 15. juni.

– I idékonkurranser leveres det ikke modeller, men skisser. Vi vil derfor ikke lage en fysisk utstilling, men publisere disse på nettsidene til kommunen, og være åpne for tilbakemelding fra publikum, sier Sønderland.

– Når blir skissene publisert?

– Uka etter fristen går ut, sier Janny Meese.

– Kommunen har visst i mange år at torget skulle utbedres. Hvorfor blir det likevel knapt med tid i kunst-prosjektet?

– Som ved mange andre tilsvarende prosjekt, tenker man ikke tidlig nok på at man skal ha utsmykning. Det kommer alltid for seint inn i bildet, sier Janny Meese.

Blant kunstnerne var stemningen god etter befaringen.

– Jeg har ingen umiddelbar idé, og trenger litt mer tid til å bli kjent. Men jeg liker plassen, og suget ut mot landskapet, sier Alexander Stav.

– Hva tenker du om metoden som er valgt, at kommunen inviterer fem utvalgte kunstnere?

– Nå er vi fire i konkurranse. Det synes jeg er greit. Jeg er vant til å jobbe slik, det er helt vanlig, sier Stav.

I motsetning til Stav, har Jacob Dahlgren allerede en idé i hodet.

– Jeg trenger bare å få den ned på papiret, sier svensken lurt.

Også Siv Bugge Vatne ser fram til å gå løs på oppgaven.

– Jeg synes de har lagt en god plan med det lange strekket ned mot sjøen. Det er minimalistisk, og ligger godt til rette. Jeg hadde en idé når jeg kom, men ser nå at den må jeg forkaste, sier hun.

– Dere får 20.000 kroner hver i honorar for å jobbe med prosjektet fram til 15. juni. Er det verdt det?

– Hvis man får oppdraget, er det verdt det. Ellers ikke, sier Alexander Stav.

– Dere står fritt til å velge materiale. Noen som har noen tanker?

– Det står at det er fritt, ja, men det skal være utendørs å varig. Da er det stein, glass eller stål som gjelder, sier Stav.

– Når dere står her, er dere konkurrenter eller kolleger?

– Vi er vel først og fremst kolleger. Én av oss får oppdraget, og det er helt greit, sier Stav. Budsjettet for prosjektet er på 1.650.000 kroner, inkludert utgifter til kunstnerlønn og selve kunstverket. Det skal stå ferdig i 2019.