AVERØY:  Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) kan gi utviklingsselskapet No Fence hjelp til å komme videre med den elektroniske beiteklaven.

– Jeg tar opp saka i møtet med Mattilsynet onsdag, sier Dale.

Møttes på Averøya

Den fastlåste situasjonen mellom selskapet No Fence i Batnfjord og Mattilsynet om å få godkjenning for bruk av elektroniske beiteklaver for beitedyr i utmark, kan komme på glid. Tirsdag møtte styreleder Olbjørn Kvernberg, Oskar Hovde Berntsen og Per Alfred Holte landbruksminister Jon Georg Dale på Bjartmars Favorittkro for å drøfte vegen videre.

Selskapet No Fence har utviklet en elektronisk beiteklave. Klaven er under utprøving på 1.000 geiter i 78 besetninger i flere landsdeler. Ved hjelp av klaven, som sender ut først lydsignal og deretter gir et strømstøt dersom geita er i ferd med å bevege seg utafor beiteområdet, håper gründerne av elektronikkselskapet å hjelpe flere husdyreiere til å kunne ha geiter som beitedyr i utmarka. Men No Fence har støtt på problem fordi Mattilsynet ikke har gitt grønt lys til å benytte den nye teknologien som baserer seg på GPS-teknologi.

Stanger hodet i veggen

– Vi har stanget hodet i veggen. Problemet er at Mattilsynet ikke har kunnet fortelle oss hva de ønsker å vite om produktet og teknlogien, sier styreleder Olbjørn Kvernberg.

– Har dere ikke fått veiledning fra Mattilsynet? Ville landbruksministeren vite.

– Nei, ikke annet enn kopi av brevet som ble sendt til statsråden.

– Jeg møter Mattilsynet onsdag. Da vil jeg ta opp saka. Så blir saka fulgt opp. Jeg vil ikke forskottere noen løsning, men på prinsipielt grunnlag må det være slik at det skal være mulig å tenke ut nye ideer i Norge. Funker de ikke, er det greitt. Funker de, kan ideene utvikles videre og tas i bruk.Jeg er opptatt at man skal dokumentere om teknologien og produktene fungerer eller ikke, sier Dale.

Lystrer lydsignal

Landbruksministeren trekker ikke i tvil at det er mulig å lære geiter til å lystre lydsignal for å holde seg innafor et bestemt beiteområde.

– Man lærer geiter å stå på to bein på sirkus. Da må det gå an å lære geiter andre ting også, sier Jon Georg Dale.

Etter møtet med statsråden var No Fence-lederne igjen optimister med tanke på muligheten til å få satt et nytt produkt i kommersiell produksjon.

– Vi er ledende i verden på denne teknologien. Og vi ser at den kan utnyttes kommersielt. Det er utrolig positivt at landbruksminister Jon Georg Dale er på saka nå. Bare fortell oss hvilken dokumentasjon som trengs, så skal vi levere. Vi er svært utålmodig etter å få komme i produksjon når vi vet vi har et teknologisk forsprang på andre produsenter, sier Olbjørn Kvernberg og Oscar Hovde Berntsen til Romsdals Budstikke.

Utsatt i ett år

– Hvilken konsekvenser har det fått at dere ikke har fått den elektroniske klaven godkjent?

– Vi må utsette prosjektet ett år. Nå er det beitesesongen 2018 vi sikter oss inn mot. Vi planlegger å produsere 10.000 klaver til en verdi av 30 millioner kroner. Og v håper nå at vi kan komme videre med å få godkjent produktet, og få dokumentert at det ikke virker negativt inn på dyrevelferden, sier Olbjørn Kvernberg.