– I verste fall vil det bli forbudt å bruke Nofence. Jeg må innrømme at det er meget krevende å forholde seg til skepsisen i Mattilsynet, sier Oskar Hovde Berntsen, daglig leder i det Batnfjord-baserte firmaet Nofence.

– Lærer fort

Nofence har utviklet en GPS-teknologi som varsler geita når den er på veg mot områder den ikke skal bevege seg på. Geita får et stadig sterkere lydsignal når den nærmer seg «gjerdet», og får støt dersom den går utenfor.

– Er dette smertefullt?

– Det er som et strømgjerde. Geita lærer seg fort hvor den ikke skal gå, sier Berntsen.

Produktet er ikke i salg ennå, men har vært ute hos 87 kunder på pilotprosjekt.

– Kundene har vært positive, og mener konseptet gir god dyrevelferd. Jeg har fått flere tilbakemeldinger fra geitebønder som vil slutte med geit dersom det ikke blir noe av Nofence, sier Berntsen.

– Når ikke gjennom

I sommer skrev Bergensavisen at Mattilsynet nektet Fløibanen AS å bruke GPS-teknologien på geiter som var utplassert på Fløien.

– Mattilsynet mener vi ikke har god nok dokumentasjon på at dyrevelferden ivaretas. Vi føler at vi sliter med å nå gjennom. Vi synes vi har dokumentert grundig at geitene lærer seg lyden, og hva de må gjøre for å unngå strømstøt, sier Berntsen.

Frykter forbud

Berntsen sier at framtida til Nofence står og faller på Mattilsynet. Tirsdag skal Berntsen og to styremedlemmer fra Nofence ha et møte med landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) på Averøya.

– Vi har snakket sammen tidligere, og jeg har inntrykk av at han forstår problemet og usikkerheten. Signalene fra ministeren er at dette er et verktøy som kan bidra til en villet politikk. Vår visjon er at vi skal gjøre verdens matproduksjon mer bærekraftig, sier Berntsen.

Stress

Torunn Knævelsrud, seksjonssjef for dyrevelferd ved hovedkontoret i Mattilsynet, mener Mattilsynet ikke har fått god nok dokumentasjon om hvilken effekt Nofence har på dyrevelferden.

– Hvordan opplever geitene strømstøtene, og hvor stressa blir de? Dyrevelferdsloven sier at den som skal markedsføre utstyr og metoder som skal brukes på dyr, må påse at disse er utprøvd og egnet ut fra hensynet til dyrevelferden, sier hun.

Strømstøt

Knævelsrud forteller at Nofence har lagt fram to rapporter basert på ett forsøk, men at Veterinærinstituttet har vurdert at denne dokumentasjonen ikke er faglig god nok.

– Nofence er opptatt av om metoden virker, men vi er opptatt av hvordan metoden påvirker dyrevelferden under innlæring og vanlig bruk. Rapporten til Nofence viser ikke om geitene slutter å få strøm etter innlæringsperioden. Vi har heller ikke fått god nok dokumentasjon på stresspåvirkningen. Det er klart det er forskjell på om en geit får ti støt uten særlig ubehag, og om geita får store stressbelastning av å få de ti støtene. Etter 2014 har Nofence modifisert og forbedret utstyret, men tallene derfra er ikke analysert ennå, sier Knævelsrud.

Forbud flere plasser

Ifølge Knævelsrud har Mattilsynet lokalt nedlagt forbud mot Nofence flere steder.

– Forbudene i disse tilfellene gjelder ikke produsenten, men pilotkundene. Den enkelte dyreholder må kunne dokumentere at hensynet til dyrevelferden blir ivaretatt når geitene går med utstyret. Hver situasjon må vurderes av oss, sier Knævelsrud, og legger til:

–Det kan hende at Nofence kan legge fram bedre dokumentasjon når de har fått laget en ny rapport basert på registreringene fra dyrene som har gått med strømklavene i 2016.

Ikke enig

– Har dere ulik vektlegging av dyrevelferd, Berntsen?

– Vi er veldig opptatt av dyrevelferd, så dette er jeg ikke enig i. Jeg opplever at Mattilsynet ikke har skjønt hva hensikten med utstyret er. Vi har hatt et godt samarbeidsklima med Mattilsynet i mange år, men nå har det skåret seg totalt den siste tida. Det er leit, sier Berntsen.

– Mattilsynet har lagt ned forbud flere steder?

– Dette gjelder plasser i Bergensområdet, så det handler nok om at de har blitt enige om en håndtering der, sier Berntsen.

Klaven gir fra seg støt når geitene kommer utenfor området som er definert på det elektroniske kartet.
– Nofence er opptatt av om metoden virker, men vi er opptatt av hvordan metoden påvirker dyrevelferden, sier seksjonssjef Torunn Knævelsrud i Mattilsynet. Foto: Privat