Hundrevis av ølentusiaster flokket seg fredag og lørdag sammen i den gamle kulturhuset i Molde, der både «proffer», glade amatører og ølnytere kunne møtes.

Og at praten gikk livlig, og at alt var i gemyttlige former kunne både arrangører og vaktmannskap skrive under på.

Testrunde

- Kun to små glass knust i løpet av fredagen, og her er bare glade mennesker, kan Leif Oskar Helsett berette om.

Vi treffer på to romsdalinger som har funnet «sin» øl, og jammen er det ikke selveste brygger Synnøve Bjørnstrad som har gleden av å servere  Eli Sildnes fra Eide og Åshild Malmedal fra Fræna sin første Amber Ale.

En som vil holde orden på hva han prøver ut, er Anders Heggmark, som erklærer seg som over middels ølinteressert. Og som frekventerte ølkulturhuset både fredag og lørdag.

Kunnskapstørst

- Her er det veldig mange stilarter og typer, og jeg noterer ned her i boka mi, og jeg syns det er veldig artig å kunne prøve alt. I motsetning til om en kjøper i butikk, så er det passelig små drikkebeger. Så dette håper jeg virkelig det blir en repetisjon på neste år. Med enda flere bryggere og enda større lokale, sier Heggmark.

De to moldekarene Kalle Welle og Odd Roar Mauseth er begeistret for tiltaket, men Welle har et tips til hva han ha i tillegg.

- Grim vinner

Molde Ølfestival 2016 avholdt også en kåring. Beste hjemmebryggerøl skulle kåres, og til stor applaus kunne kristiansunderne Rune Ovesen og André Idrupsen gå fram og hente både 1. og 3. pris.

- Dette var jammen moro, for vi er ganske så nye, og har vel ikke hatt flere enn fire brygg, sier Idrupsen. Og det første gikk til h…..!

- Men så har vi hatt så mye god hjelp og fått mye tips at det også har gjort at vi fikk til dette, sier Rune Ovesen, som er svært glad for at han og kompisene nå kan få brygget i et ekte bryggeri (Randhav i Kristiansund) og så få selge det.

- Kanskje både i Kristiansund og i Molde?

- Med dette ølet her tror jeg vi kan begrave all fogderistrid, sier arrangør Leif Oskar Helseth, som sier ølet Grim var den suverene vinner.

Mange av ølbryggerne vi snakket med opplevde arrangementet som givende også.

Ølkartet

- Kjempemorsomt å få komme til Molde å få være med på en slik festival, sier David Brennvik. Han og far Einar Helge Brennvik representerer det nærmeste og mest «kortreiste» bryggeriet, Baatbryggeriet fra Vestnes.

- Vi har med oss både Styrbord og Babord, så dette er jo en glimrende anledning til å møte ølinteresserte og andre bryggere, sier David.

Også andre lokale bryggere var representert, som Korn fra Eikesdal, mens store aktører som Nøgne Ø, Lervig, Ringnes og Austmann også stilte med ølkagger og tappeutstyr. Til sammen 13 bryggerier, og med denne festivalen er også Molde satt på ølkartet.