– Hadde ikke fylkesgrensa vært der den er, kunne vi samarbeidet mye mer, sier Aslak Enstad, styremedlem i grendalaget på Bjorli.

Det var drøyt femti fremmøtte på Bjorligård Hotell da Bjorli og Rånå Grendalag arrangerte folkemøte Palmesøndag. Temaet var kommunereform, og flere vil flytte grensen til Rauma øst for Bjorli. Rauma-ordfører Lars Olav Hustad var derfor blant de inviterte.

– Det er veldig mange spørsmål, og litt få gode svar. Stemninga er delt, men det er mange som synes det er interessant å se vestover, sier ordstyrer Aslak Enstad, etter det drøyt to timer lange møtet.

Beredskap

Et tema som tok mye tid den første timen var helsetjenestene og beredskapen. Flere snakket om at de heller ville kjøre 30-40 minutter til legevakt på Åndalsnes, enn halvannen time til Otta. I dragsuget kom også brann og politiberedskap inn i bildet.

Rådmann og ordfører i Lesja kommune var samstemt om at beredskapet må være et sentralt element i en intensjonsavtale Lesja-Dovre. Rauma-ordfører Lars Olav Hustad sa at systemet er krevende for den slag tjenesteutveksling over grensa.

– Man har en kjempeutfordring i det området her. Det er veldig få fastboende innbyggere, men det kan være veldig mange her i feriene og lignende, sa Hustad. I området Bjorli - Rånå bor omlag 90 av kommunen 2000 innbyggere.

Nedgang

Sentralt i debatten var næringsutviklingen i kommunen. Innbyggerne i Bjorli-området har sett i flere år at kommunen satser på Lesja sentrum, mens Bjorli ikke har fått den hjelpen de trenger for å øke omsetningen i næringslivet. Kommunens satsing i «Nasjonalparkriket» fikk kritikk, og flere mente noe burde gjøres for å selge inn Bjorli bedre som ski-/turistdestinasjon.

– Jeg vil anslå at det de siste 20 årene har vært 70% nedgang i antall ansatte i turistnæringa her, sa Magnar Velure, som driver skiskole og andre aktiviteter på Bjorli.

– Vi må ha noen som kan betale for tjenestene våre, og Rauma har et mye bedre salgsapparat enn Dovre har, sa Velure fra bakerste rad til applaus i forsamlingen.

Grensa kan flyttes

Flere var opptatt av at man må bruke skianlegget for å tiltrekke seg flere besøkende. At Bjorli skisenter ville vært et fylkesanlegg om det lå på andre siden av grensa ble brukt som poeng av flere, som refererte til at Rauma Alpin i helga arrangerte Hovedlandsrenn i bakken.

– Det må utvikles mer her, og det gjør man mye bedre i Møre og Romsdal. Man har også veldig gode skoler i Møre og Romsdal, sier Jonas Brøste Velure, som har gått på skole både på Åndalsnes og i Molde.

– Jeg er usikker på hele kommunereformen slik man jobber med den nå. Tanken var at man skal opprette færre og større kommuner. Men å samle 30000 innbyggere her ville ikke gått, sier Brøste Velure. Han var en av flere som syntes det var veldig interessant at temaet ble tatt opp, og poengterer at grensa kan flyttes senere, sjøl etter at man eventuelt slår sammen Lesja og Dovre.

Trafikksikkerhet

Det store ankepunktet for å bli en del av Rauma, eller samarbeid med Rauma, er E136 ned Romsdalen. En forelder sa at å sende 6-åringen på skolebuss 40 minutter hver vei på en så trafikkfarlig strekning var lite aktuelt. Trafikksikkerhet nedover Romsdalen og fra Bjorli til Lesja ble diskutert.

Ordfører i Lesja kommune Mariann Skotte (Sp), fortalte at Lesja alene er sårbar, og at man kan dra nytte av en sammenslåing med Dovre. Intensjonsavtalen man jobber med skal være klar 3 uker før folkeavstemminga i mai.

Interessant

– Vi har hatt samtaler som ikke har ført fram, sa Lars Olav Hustad om mulig sammenslåing Rauma-Lesja. Torbjørn Rødstøl trakk fram et kommunestyrevedtak fra september 2014 om at Rauma skulle rette forespørsel til Lesja og andre kommuner om samarbeid.

På spørsmål fra salen om Bjorli kunne være interessant for Rauma, svarte han diplomatisk at det må komme et initiativ fra innbyggerne, som må til behandling i kommunene og fylkeskommunene.

– Jeg hører på utfordringene de har her, det er interessant. Flere av sakene kan vi kjenne oss igjen med i Rauma, sa Lars Olav Hustad etter møtet, klar for å nyte påskeferien på Bjorli.