– Jeg er fortsatt litt i oppdagelsesfasen. Jeg vet ikke helt hvem jeg er, og jeg er veldig spent på hvilke elementer som dukker opp etter hvert som jeg blir enda mer trygg på meg sjøl. Det er jeg spent på. Ellers er jeg en syklist og fremtidsoptimist, og så er jeg glad i mennesker, forteller Tone Klev i andre episode av Skeiv i Romsdal.

I denne podkastserien møter du romsdalinger som på ulike måter har et personlig forhold til pride. Pride skal feire og vise kjærlighet og mangfold. Vi slipper nye episoder hver tirsdag fram til årets markering i Molde, lørdag 2. september.

Hør episoden der du vanligvis lytter til podkast, eller her:

– Ikke noe jeg kan bevise

«Jeg er kvinne. Så enkelt å si, men så utrolig vanskelig å forklare», skriver Tone på Facebook i 2015.

I podkasten forklarer hun hvorfor det egentlig ikke var spesielt enkelt å si, og hvilke reaksjoner hun fikk da hun fortalte det til venner og kollegaer på Gossen, hvor hun bor.

«Født i feil kropp» og «transkjønn» er betegnelser hun aksepterer, men aller helst vil hun bruke – og bli omtalt som – kvinne.

– Det å føle seg som en kvinne – det er akkurat det – det er en følelse. Det er ikke noe jeg kan bevise. Jeg kan ikke bare peke på et eller annet kromosom som sier at dette er meg.

I slutten av august legges hun inn på Rikshospitalet for å gjennomføre siste steg; underlivsoperasjon. I podkasten forklarer hun hvordan det var å ta det valget, og hvordan hun reagerte da hun for første gang fikk høre de kirurgiske detaljene om hva som faktisk skulle skje.

Fikk ikke fryse ned sædceller

Tone har ikke barn. Før hun begynte på Androcur, medisinen som skulle stoppe testosteronet og i praksis gjøre henne steril, ville hun fryse ned sædceller.

I podkasten forklarer hun hvorfor dette likevel ikke skjedde, og hvordan det var å kjøre heim fra klinikken i Trondheim etter å ha fått den nedslående beskjeden.

– Da var det litt sånn «ha det, Tore»...

Hun forteller også om hvorfor det gjør vondt når noen bruker feil navn eller omtaler henne som «han», og hvordan det var å gå i pride-paraden gjennom Storgata i Molde i fjor. I tillegg kommer hun med råd til andre som kjenner på noe av det samme henne.