Tidligere hadde Torunn Haldorsen vært gift med en mann. Spørsmåla ble mange da hun for første gang ble sammen med ei kvinne.

– Mange lurte på hvor i all verden den delen av meg hadde vært de 32 foregående åra, forteller hun i første episode av Skeiv i Romsdal.

I denne podkastserien møter du romsdalinger som på ulike måter har et personlig forhold til pride. Pride skal feire og vise kjærlighet og mangfold. Vi slipper nye episoder hver tirsdag fram til årets markering i Molde, lørdag 2. september.

Hør første episode her:

«Hva er du nå?»

– Det folk var mest opptatt av, det var «hva er du nå?». Å bås-sette. Det var det veldig, veldig mange som spurte om, forteller Torunn.

Sjøl er hun mest opptatt av mennesket. Hun presenterer seg ikke som «jeg er Torunn, og jeg er skeiv» – men som Torunn.

Skeiv er en samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og alle andre som bryter med de heterofile normene for kjønn og seksualitet.

Torunn har ikke behov for å bruke en spesiell betegnelse på hvem hun er eller hvem hun tiltrekkes av, men nevner likevel et begrep som hun kanskje ville brukt hvis hun absolutt måtte.

Møttes som behandler og pasient

Torunns første møte med Inger var i forbindelse med fysioterapi-behandling.

– Men det var ikke noe snuskete i det, altså, understreker Torunn, før hun forteller om hvordan de endte opp med å bli kjærester.

Hun forteller at det tok tid før hun skjønte at følelsene hun kjente på faktisk var forelskelse, og om hvorfor hun ble overraska over måten barna hennes reagerte da de fikk vite om Inger.

Stemte først nei til pride

Torunn starta Molde på Skeiva i 2008, samme år som hun og Inger gifta seg.

– Molde på Skeiva er en frivillig organisasjon som jobber for å skape et trygt og tolerant miljø, forteller Torunn.

Hun forteller også om hvor ideen bak organisasjonen kom fra, at det fikk et litt annet utfall enn det hun opprinnelig hadde sett for seg, og hvilken aktivitet de har i Molde på Skeiva i dag.

Fjorårets pride-feiring i Molde beskriver hun som ellevill og sammenligner den med en fødsel, før hun røper planene for årets markering.

Samtidig avslører Torunn hvorfor hun først stemte mot da det ble snakk om å arrangere pride i Molde. Det første initiativet kom nemlig ikke fra Molde på Skeiva.