MOLDE: 8.–10. september ble Hjertøyafestivalen arrangert for første gang. Lørdag 9. september gjennomførte politiet en aksjon på øya, hvor fire ble pågrepet, og tre ble siktet, for besittelse og bruk av narkotika. Politihundene gjorde også 100 ulike markeringer rundt om på øya, og 20 beslag av ulike typer narkotiske stoff. I ettertid har flere i festivalledelsen og festivaldeltakere reagert på politiets framgangsmåte under aksjonen.

– Feil framgangsmåte

Sanna Lovise Mahle la ut et innlegg på Facebook som ble likt av mange, fikk mange kommentarer og delinger. Hun forstår ikke at politiet kan være fornøyd med måten aksjonen ble gjennomført på.

– Jeg kan ikke forstå at politiet ikke tar imot kritikk for det kaoset de skapte.

– Har du forståelse for at politiet dro ut til øya?

– Jeg har full forståelse for at politiet var der. Så klart måtte de det, det var mange kjenninger av politiet på øya. Bruker du narkotika, må du stå til ansvar for det sjøl, og du kan ikke bli sur fordi du får bot eller blir taua inn. Men måten de ankom øya på var helt feil. Hvis de kunne bruke så store ressurser på én aksjon, burde de hatt ressurser til å ha politifolk på øya gjennom hele helga, noe jeg mener hadde vært en langt bedre framgangsmåte, sier hun. Mahle forteller at hun opplevde mange skremte mennesker da politiet ankom øya.

– Ikke bare på Hjertøya

Mahle synes det er leit at folk ikke ønsker å assosieres med Hjertøyafestivalen på bakgrunn av det som skjedde, og at det er trist at festivalen framstilles som en narkofestival.

– Jeg leste i Romsdals Budstikke at politiet hadde tatt veldig mange i forbindelse med narkotikakriminalitet den siste tida. Det er mye dop i byen, og ikke bare på Hjertøyafestivalen. Det er trist at en festival som arrangeres for første gang blir møtt på denne måten, spesielt når den bare er en liten brikke i den store sammenhengen. Hjertøyafestivalen er en festival Molde trenger, og den samlet mange unge og voksne mennesker til musikk og moro. Det gikk helt fint for seg fram til lørdagen. Jeg er ikke ute etter å forsvare narkotikabruk på noen som helst slags måte, men jeg mener politiet burde tatt bedre vare på folk. De burde være mer interessert i å hjelpe, ikke kun straffe, sier hun.

Ferdig kommentert

Politistasjonssjef ved Molde politistasjon, Per Karstein Røv, forteller at politiet ikke ønsker å kommentere saka ytterligere.

– Det kommer fram en del påstander om politiets arbeid i saka?

– Vi er ferdig med å kommentere saka, og kan ikke gå inn på enkeltelement. Det er stort sett sånn at det finnes ulike synspunkt og opplevelser av en hendelse, og vi kan ikke gå inn på enkelttilfeller. Hvis noen mener at politiet har begått uregelmessigheter eller ulovligheter bør det meldes til Spesialenheten for politisaker som har ansvar for etterforskningen, sier han. Romsdals Budstikke har spurt politiet om alle telt ble ransaket på Hjertøyafestivalen, eller om det kun var utvalgte telt. Røv har foreløpig ikke besvart henvendelsen.