I helga arrangertes Hjertøyafestivalen for første gang, og over 300 festivaldeltakere tok turen til øya. Natt til søndag ble fire personer pågrepet, og tre andre siktet, for besittelse og bruk av narkotika. I alle sju tilfellene dreide det seg om mindre mengder narkotika til personlig bruk, forteller operasjonsleder ved Møre og Romsdal politidistrikt, Tove Anita Asp, til Romsdals Budstikke.

Vil ikke kritisere

Festivalledelsen i Hjertøyafestivalen ønsker ikke å kritisere politiets tilstedeværelse på øya, og ønsker dem hjertelig velkommen, men skulle ønske de hadde valgt en annen framgangsmåte.

– Måten de gikk fram på natt til søndag var unødvendig. Kanskje kunne de ha kommet på dagtid, slik at de hadde vært synlige, og det ikke hadde kommet så brått på. Men vi ønsker dem selvfølgelig velkommen, og synes det både er viktig og bra at politiet hjelper til å holde festivaldeltakerne trygge og påpasser at de følger lover og regler. Det er helt nødvendig å ta tak når personer ikke oppfører seg etter festivalens retningslinjer. Det setter vi stor pris på. Men vi kunne tenke oss et tettere samarbeid mellom politiet og oss i festivalledelsen, sier medarrangør og vaktsjef Devi Roxanne Persaud. Hun mener politiet burde valgt en mer diskret framgang, og tatt kontakt med henne, slik at de kunne ha samkjørt.

Nulltoleranse for narkotika

Persaud forteller at Hjertøyafestivalen bestandig har vært helt klar og tydelig når det gjelder bruk av narkotiske stoffer under festivalen.

– Narkotiske stoffer er ikke velkommen på Hjertøyafestivalen. Vi tar sterkt avstand fra det. Under festivalen vår skal alle følge norsk lov. Men det vil alltid finnes noen som ikke etterkommer forbudet. Det er dessverre vanskelig for oss å kontrollere alle, sier hun.

Konsekvenser

Flere har tatt kontakt med henne og andre i ledelsen for å høre om Hjertøyafestivalen kommer til å bli arrangert neste år. Persaud er tydelig på at det avhenger om folk klarer å etterkomme festivalreglene.

– Vi stiller gjerne opp og jobber knallhardt for å arrangere Hjertøyafestivalen, men for at det skal la seg gjennomføre må deltakerne forholde seg til det norske lovverket. Helgas hendelser kan få store konsekvenser for framtidige festivaler, sier hun.

Fornøyd, tross alt

Til tross for hendelsene natt til søndag, er festivalledelsen fornøyd med gjennomføringen. Det har gått over all forventning.

– Jeg har sovet få timer de tre siste døgna, men lykkefølelsen og euforien over å ha gjennomført tidenes første Hjertøyafestival overskygger all trøtthet. Det har gått overraskende bra, og over all forventning. Jeg kan fremdeles ikke helt forstå at det har skjedd, sier medarrangør Pål Thomas Høstmælingen. Han forteller at festivalen har registrert 280 betalende besøkende, men regner med at det totale antallet er over 300.

Romsdals Budstikke har vært i kontakt med politistasjonsjef Per Karsten Røv, han ønsker å kommentere saka, men var ikke på jobb den aktuelle helga, og trengte tid til å sette seg inn i saka før han uttalte seg

Pål Thomas Høstmælingen og Devi Roxanne Persaud i Hjertøyafestivalen. Foto: Bjørn Brunvoll