En mann i begynnelsen av 20-årene måtte i slutten av april møte i Romsdal tingrett tiltalt for uaktsom kjøring.

Kolliderte med traktor

Det var en tidlig morgen i august 2016 at den unge romsdalingen kom kjørende på nordsida av Otrøya, i retning mot Solholmen. Rett etter Ræstad kjørte han baki en traktor som var på veg i samme retning.

Ifølge tiltalen kom han i for høy hastighet over en bakketopp, slik at han for seint ble oppmerksom på traktoren foran ham på vegen. Det er 60-sone der kollisjonen skjedde.

Begge førerne ble hardt skadd. Mannen som kjørte traktoren har fått varige skader som gjør at han ikke lenger kan utføre arbeidsoppgaver han tidligere gjorde. Også kjøretøyene ble påført store materielle skader, begge ble seinere kondemnert.

Erkjente skyld

Et sakkyndig vitne mente tiltaltes fart hadde vært drøyt 100 kilometer i timen da kollisjonen skjedde. Samtidig presiserte vitnet at det var en del usikkerhetselement knyttet til denne beregningen, noe retten tok hensyn til. De la til grunn at farten hadde vært 90 kilometer i timen i kollisjonsøyeblikket.

Også andre bilister ble hørt som vitner, de så selve ulykka, eller ble forbikjørt av den unge mannen rett før. Legeerklæringer ble også framlagt for retten.

Den unge sjåføren erkjente seg skyldig etter tiltalebeslutningen.

Betinget fengsel

Tiltalte er ikke straffedømt tidligere. Det har dessuten gått lang mellom ulykka og rettssaka.

«Det har nå gått ca. 1 år og 8 måneder siden den straffbare handlingen skjedde. Tiltalebeslutning ble ikke uttatt før det hadde gått 1 år og 4 måneder. Retten er på denne bakgrunn, i likhet med aktor, kommet til at det skal reageres med en betinget fengselsstraff kombinert med en bot», heter det i dommen.

Han ble etter dette dømt til betinget fengsel i 30 dager – med en prøvetid på to år. Han må også betale ei bot på 5.000 kroner – og han må betale 75.000 kroner i oppreisningserstatning til føreren av traktoren.

Det var tingrettsdommer Oddne Hansen som ledet retten.