NATO-øvelsen Trident Juncture er ikke bare transport av militært utstyr og personell med NATOs egne fartøy og kjøretøy. Når 40.000 mann samles til øvelse, er behovet for å kjøpe tjenester og varer fra sivile leverandører stort.

– Øvelsen legger igjen anslagsvis 1,7 milliarder kroner i Norge, opplyser presseoffiser Fredrik Tandberg til Romsdals Budstikke.

Drypper på lokale leverandører

Et par eksempler: Da det Malta-registrerte transportskipet Capucine la til kai på Åndalsnes, påløp det havneavgift til Molde og Romsdal Havn IKS.

– Akkurat som cruisebåtene betaler avgift for å få benytte havna og kaianlegget, betaler også NATO for å få benytte kaianleggene på Åndalsnes. For Molde og Romsdal Havn IKS er det gode penger i kassa, sier Hans Skiri som er lokal representant for havneselskapet på Åndalsnes. Skiri fulgte lossinga av den italienske ingeniørtroppens utstyr og kjøretøy fra vaktsenteret havneselskapet har på Åndalsnes.

Hvor mye transportskipet som la til kai lørdag betaler for hvert anløp, er ikke kjent, men det kan dreie seg om en sum opp mot 100.000 kroner per anløp.

Kommer det fem anløp av NATOs transportskip, vil det i så fall kunne innbringe opp mot en halv million kroner til havneselskapet.

Det er logistikkselskapet Grieg Logistics i Bergen som sørger for at NATO får sørvistjenestene som trengs for å forflytte mannskaper og utstyr.

Lokal konteinertransport

Også mindre lokale firmaer nyter godt av NATO-øvelsen. På Åndalsnes hadde Staurset Transport oppdraget med å losse mer enn 100 konteinere av skipet Capucine. To av firmaets biler gikk i skytteltrafikk med konteinere hele lørdagen.

– For oss er dette et positivt oppdrag vi prøver å utføre så bra vi kan. Tidligere har vi hatt mer omfattende transportoppdrag da britiske militære var på øvelser i Rauma, forteller Jonny Staurset som er en erfaren og dyktig sjåfør.

Staurset Transport er engasjert til transportoppdraget fra Moldegård MaritimeLogistics.

I forbindelse med NATO-øvelsen kjøpes det også inn flytjenester, busstransport, matvarer, databistand og et helt spekter tjenester i større og mindre omfang.

NATO-øvelsen som skal pågå i felten i dagene fra 31. oktober til 7. november, omfatter 40.000 mannskaper, 130 fly og minst 70 fartøy av ulike typer.

Jonny Staurset og firmaet hans, Staurset Transport, kjørte hele lørdagen konteinere med militært utstyr fra skipet Capucine og til lagring på land på Åndalsnes. Foto: RICHARD NERGAARD