MOLDE: - Dette er en av de aller største øvelsene som er gjennomført i Norge. Om det er den aller største kommer litt an på hvordan du ser på tallene, men du kan si at det er en av de aller største, sier oberstløytnant Ivar Moen om NATO-øvelsen «Trident Juncture». Moen er kommunikasjonssjef og talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter.

35.000 soldater

NATO-øvelsen skal arrangeres i oktober og november i Møre og Romsdal, Trøndelag, Oppland og Hedmark. Befolkningen i vårt distrikt vil imidlertid legge merke til aktiviteten lenge før starten i oktober.

- Når vi sier at øvelsen vil starte 25. oktober og vil vare fram til 7. november, er det bare selve øvelsen. Vi kommer til å bruke lang tid på flytte de enorme mengdene mannskap og materiell. Lokalbefolkningen vil legge merke til aktivitet helt fra august fram til jul.

Omkring 35.000 soldater, 130 fly og 60 fartøy skal delta i øvelsen. Totalt deltar mannskap fra 30 NATO-medlemmer og partnernasjoner.

- En kommer garantert til å legge merke til aktivitet før, under og etter øvelsen. I form av lange køer på vegene, støy fra helikopter og jagerfly og tilsvarende stor aktivitet på sjøen. Det kommer til å bli lange køer og mye støy, sier Moen.

Omkring 35.000 soldater, 130 fly og 60 fartøy skal delta i øvelsen. Her fra øvelse Vargflokk i Sør-Varanger oktober 2017. Foto: Jarl Van Sterkenburg / Forsvaret

Åndalsnes-Dombås

I vårt område er det først og fremst kommunene Molde, Rauma, Gjemnes, Nesset, Sunndal, Averøy, Rindal, Aure, Kristiansund, Halsa, Tingvoll og Surnadal som kommer til å legge merke til øvelsen. I Rauma vil en komme tett på de store mengdene materiell og personell.

- Det kommer til å være tre hovedakser for å frakte personell og utstyr til og fra øvelsen. Den første blir fra sør, det skal fraktes mannskap og materiell nordover fra Østfold. Den andre blir via Trondheim, det kommer til å lande et stort antall mannskap på Værnes. Den tredje, som treffer dere, blir på strekningen mellom Åndalsnes og Dombås.

Ledes fra Napoli

Trident Juncture er en «High Visibility Excercise», en øvelse NATO ønsker å gjennomføre hvert tredje år. Forrige øvelse ble arrangert i Spania, Portugal og Italia.

Målet med øvelsen er å styrke samarbeidet blant NATO-nasjonene og -partnere.

- Øvelsen planlegges og ledes fra NATO-hovedkvarteret i Napoli, mens vi som vertsnasjon har som oppgave å legge forholdene til rette, sier Moen.

– Denne øvelsen er en meget god anledning til å øve mottak av store forsterkninger med reelle styrker. I tillegg involverer en øvelse av et så stort omfang store deler av Totalforsvaret, som dermed får testet planverket sitt, sier sjef for Operasjonsavdelingen i Forsvarsstaben, generalmajor Yngve Odlo, til Forsvaret.no.

Totalforsvaret

- Konseptet "Totalforsvaret" har endret seg siden det ble lansert på 70-80-tallet og må etableres på en ny måte. Det har vært store endringer i samfunnet siden den gang, og en kan ikke bare ta tilbake den gamle forståelsen av begrepet. Vi vil bruke denne øvelsen til å nettopp relansere konseptet, sier oberstløytnant Moen.

Etater som Vegvesenet, helsevesenet og politiet vil bli involvert i øvelsen i forskjellig grad.

- Responsen fra de etatene Forsvaret har vært i kontakt med har vært utelukkende positiv.

PÅ SJØEN: Øvelsen vil også ha stor aktivitet på sjøen, men den vil ikke bli lagt merke til i like stor grad som øvelsen på land, opplyser Forsvaret. Foto: Jakob Østheim / Forsvaret