Regjeringsadvokaten har uttalt seg på vegne av Helse Midt-Norge om stevningen fra Kristiansund kommune angående valget av Hjelset som sted for det nye fellessjukehuset. Tilsvaret fra Regjeringsadvokaten til Inntrøndelag tingrett er bygget på en forståelse om at denne saka ikke kan bringes inn for domstolen med henvisning til tvisteloven. Slik Regjeringsadvokaten ser det, kan ingen med lova i hånda kreve at et sjukehus bygges på et bestemt sted. Beslutningen om å bygge sjukehuset på Hjelset, er en politisk beslutning. I dette tilfellet var det helseminister Bent Høie (H) som tok beslutningen, i egenskap av å være eiermøte for Helse Midt-Norge.

Vi mener Regjeringsadvokaten har en riktig tilnærming til søksmålet fra Kristiansund kommune som vil ha vedtaket om sjukehus plassert på Hjelset kjent ugyldig. Hvor sjukehuset lokaliseres, bestemmes ikke av rettslige regler, men etter at øverste ansvarlige for helsesektoren i landet – helseministeren – har gjort sine vurderinger.   Et annet moment å tenke over, er om samfunnet ønsker at domstolene skal brukes til omkamper for politiske avgjørelser noen er misfornøyd med. Regjeringsadvokaten peker på at det er en risiko for at makt overføres fra folkevalgt styring til domstolene.

Det har versert ulike teorier om hva som skjedde før valget av Hjelset ble tatt. Helse Midt avviser at det har vært noen sammenheng mellom skifte av direktører og styremedlemmer og valget av Hjelset. Helse Midt-Norge oppfordrer Kristiansund kommune til enten å legge fram bevis som underbygger antydninger om at adm. direktør i Helse Midt og styreleder i Helse MR kan ha gjort seg skyldig i korrupsjon. Kan ikke kommunen legge fram bevis, må antydningen om korrupsjon trekkes tilbake.   Vi håper Inntrøndelag tingrett ser at stevningen fra Kristiansund er et forsøk på å trenere og forhindre at sjukehuset på Hjelset blir bygget. Retten bør avvise saka.