Regjeringsadvokaten sendte torsdag 10. desember på vegne av Helse Midt-Norge tilsvar til Inntrøndelag tingrett om stevningen fra Kristiansund kommune. Kristiansund kommune vil ha rettslig prøvd beslutningen helseminister Bent Høie tok 19. desember 2014 om at det nye fellessykehuset skal bygges på Hjelset.

Erik Bratterud hos Regjeringsadvokaten er prosessfullmektig for Helse Midt-Norge.

Er tvisteloven oppfylt?

I tilsvaret til Inntrøndelag tingrett stiller Regjeringsadvokaten på vegne av Helse Midt-Norge spørsmål ved om tvistelovens paragraf 1–3 er oppfylt.

«Retten skal av eget tiltak ta stilling til om søksmålsvilkårene i tvistelovens paragraf 1.3 er oppfylt. Virkningen av at søksmålsvilkårene ikke er oppfylt, og at feilen ikke kan avhjelpes, er at saka skal avvises. Etter Helse Midt-Norges syn er det ikke klart at søksmålsvilkårene er oppfylt i saka», skriver Regjeringsadvokaten i dette skrivet.

Kristiansund rettens veg

Kristiansund kommune har stevnet Helse Midt-Norge for retten for å få kjent vedtaket om å bygge nysjukehuset på Hjelset ugyldig.

Her er argumentene: I tilsvaret fra Helse Midt til Inntrøndelag tingrett pekes det på følgende argument for at retten bør avvise saka:

* Lokalisering av sjukehus bestemmes ikke av rettslige regler, men beror på helseforetakets skjønn. Derfor vil ingen med loven i hand kunne kreve at helseforetaket skal bygge sjukehus på et bestemt sted.

* Kristiansund kommune krever ikke dom for at sjukehuset skal lokaliseres til Kristiansund, men for at vedtaket om Molde er ugyldig. Spørsmålet er om kommunen på denne måten kan få overprøvd vedtaket rettslig, til tross for at det underliggende spørsmålet ikke bestemmes av rettsregler.

* Plasseringen av sjukehuset er basert på sammensatte, helsepolitiske vurderinger. Plasseringen er altså en politisk beslutning.

Kan misbrukes

Regjeringsadvokaten skriver i tilsvaret til tingretten at det kan få uheldige følger dersom det åpnes for søksmål som i virkeligheten rettes mot politiske beslutninger. Det pekes på at makt kan forskyves fra folkevalgte til domstolene.

«Søksmålsadgang vil kunne misbrukes til å trenere politiske beslutninger, i håp om at valg vil medføre en annen politisk sammensetning og ny politisk vurdering. Virkningen kan bli at politiske beslutningsprosesser lammes og at viktige prosjekt utsettes eller ikke blir gjennomført. Sykehuset som det omtvistete vedtaket gjelder, er et slikt prosjekt», skriver prosessfullmektig Erik Bratterud på vegne av Helse Midt.

Overfor Romsdals Budstikke ønsker ikke regjeringsadvokaten å kommentere tilsvaret nærmere.

– Tilsvaret er lagt ut på nettet for at alle skal kunne lese det. Vi ønsker ikke å forhåndsprosedere saka i media, sier advokat Bratterud.

Helse Midt mener at Inntrøndelag tingrett må avvise søksmålet fra Kristiansund kommune.