Lenge var vi enige om at de store velferdsoppgavene løser vi best i fellesskap, tenk bare på innføring av Folketrygda. Nå heter det «Ta ansvar for egen alderdom»: selg eneboligen din og kjøp deg en lettstelt og sentral leilighet på ett plan, sørg for en interessant omgangskrets, vær fysisk aktiv. Du må i det minste tilrettelegge boligen din for alderdom.

Her er det mye som skurrer. Ikke alle eier en salgbar enebolig, og ifølge Pensjonistforbundets rapport «Eldres boligbehov» fra 2023 har 20 % av de gamle ikke økonomi til å tilrettelegge boligen. Flertallet av disse er kvinner med et langt omsorgsliv bak seg, lave pensjonspoeng og liten pensjon. Dette kvinne- og klasseperspektivet er helt borte når Erna Solberg oppfordrer oss til å ta ansvar.

Det skapes et inntrykk av at vi ikke lenger har råd til verdig eldreomsorg. Det blir «for mange gamle». Ressursene er selvfølgelig ikke utømmelige, men vi kan velge hva vi vil prioritere. Antallet eldre over 80 vil øke, men det skal det private forbruket også gjøre, ikke minst forbruket av private helsetjenester. Kanskje må vi regne på en annen måte? Et røntgenbilde på privat klinikk er netto bidrag til verdiskaping, mens røntgenbilde på offentlig sjukehus er forbruk, en fødsel vil telle om kostnad, mens begravelser er verdiskapende.

Hvis vi ikke nå prioriterer nok ressurser til den offentlige eldreomsorgen, vil vi raskt gå mot et todelt system hvor pengene bestemmer hva slags omsorg du får i alderdommen.

Høyresida syns det er en god ide å slippe private kommersielle til i eldreomsorgen. Det heter seg at kommersielle private driver mer effektivt og får mer omsorg ut av hver krone. De er så innovative at de klarer å drive med overskudd. Hvordan går det an? Det har en rapport fra Velferdstjenesteutvalget fortalt oss denne uka: Lønnsnivået hos de private kommersielle ligger 9 % lavere enn hos offentlige. Etter at Oslo kommune overtok Oppsalhjemmet fra Norlandia, fikk ansatte opptil 60.000 kroner mer i årslønn. Rødt vil at alle kroner som er bevilget til eldreomsorg skal gå til nettopp det, eldreomsorg, ikke til privat berikelse.

Rødt Molde mener det er behovet som må bestemme tilbudet på sjukehjemsplasser, ikke KOSTRA tall, dvs hva «sammenlignbare» kommuner tilbyr sine eldre. Avisa fylles for tida opp av innlegg som lover trygg omsorg for alle eldre. Det er ikke troverdig. Posisjonen i Molde har bestemt at hos oss er behovet 16,8 plasser per 1000 over 80 år. Dette skapte i vår en skikkelig propp i systemet, ferdigbehandlede ble liggende på sjukehus, eldre med vedtak om langtidsplass ble liggende på korttidsavdeling, andre med vedtak om avlastning ble liggende hjemme.

Tilstrekkelige sjukehjemsplasser er helt nødvendig i en forsvarlig medisinsk eldreomsorg. Rødt Molde mener at kommunen må gjenåpne nedlagte sjukehjemsplasser. Det er også nødvendig å satse mer på trygghetsboliger og bemanna bofellesskap i hele den langstrakte kommunen. Vi venter i spenning på den hemmeligstemplede strategirapporten fra Pwc. Det nærmer seg 2-årsjubileum for vedtaket om å utarbeide en plan for dimensjonering og lokalisering av omsorgstilbudet i Molde kommune.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal