Det er lite trolig at vi vil få et bondeopprør i år. Etter at staten la fram sitt tilbud i jordbruksoppgjøret, tror vi at det et godt håp om at det vil bli forhandlet fram til en enighet. Forhandlingene avsluttes 15. mai, dersom de fører fram uten brudd.

Torsdag ble det kjent at Landbruks- og matdepartementet tilbyr jordbruksorganisasjonene 10,15 milliarder kroner i årets oppgjør. Ei drøy uke før hadde Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag overleverte sitt krav på 11,5 milliarder kroner.

Bondekravet ble møtt med støtte fra flere hold. Men også påstander om at det var «et helt ellevilt krav til staten». Meninger om bondeoppgjør følger ofte politiske og geografiske skillelinjer, som stort sett er forutsigbare.

Men de tre siste åra har vært langt fra forutsigbare. Pandemi og krig i Ukraina har utfordret vår trygghet og tro på egen beredskap. Dermed har også støtten til norsk landbruk blitt betydelig større gjennom disse årene. Det synes vi gjenspeiles i både forventninger og meninger om årets jordbruksoppgjør.

Både bønder, norske husholdninger og næringslivet har fått et brutalt møte med større kostnader det siste året. Strømpris, drivstoff, råvarer og matvarer – alt har blitt dyrere. Lånerenta øker og skal øke mer. Mange bønder teller på knappene om det er verdt å holde fram. At Senterpartiet nå sitter med regjeringsmakt har vært et nytt håp for bønder i motvind.

Vi har god tro om at det kan oppnås enighet i vårens oppgjør. Stemningen nå, er langt fra raseriet og skuffelsen på samme tid i fjor. Differansen mellom regjeringens tilbud og bøndenes krav er på 1,35 milliarder kroner. Sjøl om partene regner forskjellig, er det ingen tvil om at grunnlaget for reelle forhandlinger er langt bedre enn på mange år.

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal