– Det er et elendig tidspunkt å ha en cupfinale på. At de vil endre oppsettet mener jeg er helt riktig, og viktig for å opprettholde interessen for den norske cupen, sier Kjetil Knutsen til VG.

Bodø/Glimt møter Molde til cupfinale 9. desember på Ullevaal Stadion. Så sent har aldri en cupfinale blitt spilt tidligere.

De to siste årene har cupfinalen blitt spilt på våren som en konsekvens av coronapandemien. Det er en løsning som nå diskuteres å gjøres permanent. I 2024 spilles imidlertid cupfinalen «som vanlig».

– Cupfinalen har jo bevegd seg fra oktober til november, så det er en vesentlig forskjell. Ullevaal-gresset er jo ganske dårlig året rundt er mitt inntrykk, så jeg er spent på hva som møter meg der i desember – om de har lagt inn nok ressurser eller prioritert annerledes i NFF, sier Glimt-veteranen Ulrik Saltnes.

Det er bare et og et halvt år siden sist Molde og Bodø/Glimt møttes i cupfinale – 1. mai 2022.

Et slikt tidspunkt høres langt bedre ut også for Molde.

– Jeg tror vi trenger å flytte cupen for å imøtekomme gode utfordringer som ligger der i årene som kommer, sier Molde-sjef Erling Moe til VG.

STØTTER ENDRING: Erling Moe tror det er fornuftig å legge cupfinalen til våren fremfor på høsten. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Moes fokus ligger først og fremst på norske klubbers representasjon i europacupene, og at NM bør legges til rette for å prestere best mulig også utenfor Norges grenser.

– Man må prøve å ha en saklig debatt og ha respekt for begge standpunkt, men jeg er nok der at jeg ser litt inn i glasskula og ser at det kommer til å bli utrolig trangt i årene som kommer, sier Moe og peker på at også europacupene skal legges om.

Både Molde og Glimt spiller ute i Europa denne høsten, som to av fire norske klubber som har muligheten til det, men Norge er også svært nære å sikre seg enda en plass i Europa for en femte klubb.

– Det er ganske mange ting å ta hensyn til, også tror jeg at for å klare å heve norsk fotball så er det viktig at vi får inn flest mulig lag i Europa, mener Moe.

MESTERE: Molde vant cupen i 2022 etter 1–0-seier over nettopp Bodø/Glimt. Erling Moe helt til venstre i bildet. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Og da prater man om nesten en tredjedel av lagene i Eliteserien. Der mener jeg at flere må få opp hodet og se muligheten her, og da tror jeg tilrettelegging for å prestere best mulig er kanskje en av de viktigste virkemidlene for å stå sterkest mulig rustet mot lag i Europa, fortsetter han.

– Føler du at det er å gjøre endringer på cupformatet?

– Ja, jeg føler det, for da tar du jo vekk en del kamper, spesielt på høsten, for å skape lommer. Og sånn som det er nå så er det nesten ikke rom for å flytte kamper. Og jeg tror det er viktig i årene som kommer å ha de rommene for å tilrettelegge for klubbene i Europa.

– Også vet jeg at dette er sårt og ømtålig for de fleste som ikke er vant til Europa, men dette får de tåle for de er jo med. Jeg mener at vi må se det i et større perspektiv, og så ser jeg jo sjansen hvis vi klarer å hevde oss så godt at det blir en mulighet for flere også, avslutter Moe.