– Man vil jo spille for fulle stadioner. Det er ikke noe bra tidspunkt. Det snør ... men vi må spille den kampen her, sier Fredrik Gulbrandsen til VG.

– Men den preger ikke oss sånn sett. Den er satt opp, og det eneste vi kan gjøre er å gjøres alt vi kan for å vinne kampen.

Og det gjorde han virkelig.

31-åringen scoret to minutter før slutt mot Bodø/Glimt og ble matchvinner da han sørget for Moldes sjette NM-gull.

MATCHVINNER: Fredrik Gulbrandsen scoret like før slutt. Foto: Terje Pedersen / NTB

Men ikke siden 1985 har det vært som har sett en cupfinalescoring fra tribunen, om vi ser bort fra omkamper.

  • I 1985 var det 18.500 som så Lillestrøm slå Vålerenga.

  • 9. desember 2023 var det 19.187, som var vitne til Moldes 1–0-seier mot Bodø/Glimt.

– Jeg vil ikke ta et standpunkt på det, men det er nok bedre når folk går ute i T-skjorte og nyter det, sier Moldes Magnus Wolff Eikrem.

– Jeg synes det er en fantastisk opplevelse å være her i dag. Sånn blir det når det er desember. Det er snart jul, og snøen detter. Den diskusjonen der er evigvarende, om cupfinalen skal være nå eller mai, sier Molde-trener Erling Moe til VG.

Molde-trener Erling Moe feirer cupgull. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg er utrolig glad for alle som kom. Vi har en fantastisk fanskare som lagde utrolig liv. Jeg takker alle 19 000 som kom, sier Glimt-trener Kjetil Knutsen.

Det var ikke stort flere tilskuere da Molde og Glimt møttes i cupfinalen i mai 2022. Da kom 19.657 på stadion. Knutsen svarer «selvfølgelig» på spørsmål om tilskuertallet bør ha en påvirkning på når cupfinalen skal spilles.

Han reagerer også på gressmatten i hovedstaden.

– Vi har en nasjonalarena som er veldig dårlig. Du ser landskampene ... Standarden er forferdelig. Ullevaal får nå en hybridbane som gjør at forholdene blir mye bedre og tåler mer. Det er en slitt bane som er klar for å fornyes, sier Knutsen.

– Påvirker det spillet deres?

– Selvfølgelig. Det påvirker begge lags spill. Du får en dårligere finale enn du kunne fått.

Sommeren 2024 skal Ullevaal stadion gjennom en total baneoppgradering. Det vil være da 25 år siden nasjonalarenaen skiftet infrastruktur i banen.

– Ut fra forutsetningene ble det greit nok. LSK - Brann ble en kul finale. Jeg håper flere kan henge seg på og se det samme. Det er der cupfinalen bør ligge. Da kommer det til å være fullt på hver eneste finale. fortsetter Knutsen.

Hangeland-utvalget satt opp av Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball ønsker å ha cupfinalen på våren. En beslutning vil bli tatt av NFF-styret etter Forbundstinget i 2024.

– Jeg har vært lenge nok i dette gamet til ikke å gjøre vurderinger basert på enkeltkamper, sier fotballpresident Lise Klaveness på spørsmål fra NRK.

– Vi har noen fantastiske tradisjoner i norsk fotball. Cupfinalen er en av dem. Men verden rundt oss har forandret seg veldig mye. Kalenderen for eksempel. Lagene skal ut i nye kamper. Det er ikke siste kamp på sesongen lenger.

Molde og Bodø/Glimt spiller siste kamp i gruppespillet i Europa torsdag.