Mats Møller Dæhli nyter tilværelsen tilbake som Molde-spiller. Ti år etter at han forlot klubben er han nok en gang en del av MFK-troppen. 28-åringen gjester podkasten RB-sporten i solskinnet på Algarve-kysten.

Fredag spilte han sin andre treningskamp i MFK-drakt. Han viste gode takter da FC Midtjylland ble slått 2–1.

At han er i god form er det ingen tvil om. Det ble bevist da han var bestemann på klubbens løpstest tidligere i vinter.

– Det var sjokkerende. Jeg hadde ikke forventet det. Jeg spurte guttene hvem som normalt sett er best på disse testene, for jeg ville se hvem jeg burde prøve å henge meg på. Alle sa Kristian Eriksen. Da ble det en duell til slutt mellom oss. Fredrik Gulbrandsen holdt lenge også, sier Møller Dæhli i podkasten.

– Jeg har utviklet den delen av spillet mitt veldig de siste årene. Jeg kan løpe mye og har bra motor. Det er alltid fint å starte med en slik test, sier Dæhli – og legger til at Eriksen har imponert ham.

Mats Møller Dæhli er gjest i ukas RB-sporten fra Portugal. Foto: TROND HUSTAD

Skrekktur til Molde

I podkasten avslører Dæhli også detaljer fra en skremmende flytur til Molde, der Dæhli fryktet for livet da turbulensen sto på som verst.

– Det var 15-20 minutter med ordentlig dødsangst, sier han i podkasten og innrømmer at han merket flyskrekken da laget reiste hjem fra den forrige treningsleiren.

– Denne flyturen vi hadde hit til Portugal var grei. Den vi hadde hjem fra Spania ble alt for mye for meg. Jeg har ikke kjent på noe slik siden den turen vi hadde med landslaget fra København til Molde for ti år siden. Det var da flyskrekken min startet. Nå kom den litt tilbake, sier Dæhli.

I BLÅTT: Mats Møller Dæhli på trening på Estadio da Nora i Portugal. Foto: Molde FK

Avgjørende for cupsuksess

Han er nå Molde-spiller for andre gang. Han ble hentet til Molde fra Manchester United av Ole Gunnar Solskjær som 18-åring sommeren 2013. Da hadde MFK hatt en svært trøblete sesongstart etter seriegullene i 2011 og 2012.

Møller Dæhli var avgjørende for at Molde tok cupgull høsten 2013. Med en småfrekk hælflikk noterte han seg for assist da Magne Hoseth på spektakulært vis scoret mot Lillestrøm i cupsemifinalen.

Han kom også inn som innbytter da Molde vant finalen mot Rosenborg.

TRIUMF: Mats Møller Dæhli etter cupfinaleseieren mot Rosenborg i 2013. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Nå ser han fram til å spille for MFK igjen.

– Det har skjedd veldig mye i Molde siden jeg dro derfra. De har drevet veldig godt. De har vunnet mye og spilt i Europa. Klubben har tatt steg på profesjonalisering. Det er fortsatt en Molde-filosofi i bunnen, sier Dæhli.

Har fulgt Molde

Han har imidlertid planer om å være noe lenger denne gangen. Han fulgte Ole Gunnar Solskjær til Cardiff i januar 2014. Midtbanespilleren har skrevet kontrakt med MFK ut 2027-sesongen.

– Nå skal jeg være veldig mye lenger. Det er ganske sykt å tenke på at det er ti år siden, sier Dæhli.

– Det ble en magefølelse på at det var riktig for meg. Jeg følte meg veldig ønsket her. Jeg har tro på prosjektet og at det er sportslig utfordrende. Det er en god utfordring i ligaen og mulighet for spill i Europa. Jeg kan få en spennende rolle her, og kanskje kan jeg få brukt enda mer av mine kvaliteter enn jeg har fått i de klubbene jeg har vært, mener han.

– Hva er forskjellen på spilleren Mats Møller Dæhli 2013 sammenliknet med 2024?

– Jeg er nok ganske lik. Vi får se litt hvor jeg skal spille og hvilken rolle som passer meg best. Hvor jeg kan bruke mest av fotballhodet og tekniske ferdigheter. Jeg har nok utviklet meg defensivt. Jeg løper mer, dekker mer rom, samt blitt litt tøffere og smartere.

Han har fått med seg hva Molde har gjort de siste årene.

– Jeg har alltid fulgt med på Molde. De har gjort det veldig sterkt. Så får vi se hva jeg kan bringe inn og bidra med for å utvikle det enda mer, sier Dæhli.

COMEBACK: Mats Møller Dæhli før kampen mot Kristiansund. Foto: Kjell Langmyren

Spilte med stjerner

Trond Hustad og Martin Brøste deltar også i podkastepisoden fra Portugal. Du kan høre podkasten lenger opp i saka, på Spotify eller der du vanligvis lytter til podkast.

Der forteller Dæhli også om de strenge reglene i Manchester United. Han beskriver miljøet i den engelske storklubben som tøft og røft.

– Det var en stor overgang fra å bo i Norge og være den beste i mitt kull, til å komme inn på U18-laget med Paul Pogba, Jesse Lingard, Ravel Morisson, Michael Keane. Det er mange som har blitt gode spillere. Det var særlig en stor overgang med tanke på det mentale, altså hvor tøft det var og hvor spisse albuer det var. Alle kjemper om samme mål, å bli A-lagsspiller, sier Dæhli.

Han har spilt 36 A-landskamper de siste årene. Han har ikke gitt opp å få flere kamper med det norske flagget på brystet.

– Jeg tenker ikke mye på det. Jeg tenker på å levere for Molde. Nå har det kommet opp mange gode, unge spillere på landslaget. Det er knalltøft å være med i troppen. Vi får bare se hvor godt jeg presterer.