Superveteranen er gjest i ukas episode av RB-sporten som er spilt inn på Aker stadion. Der kommer han med svært tydelige refleksjoner rundt kulturen han mener er i ferd med å utvikle seg blant en del av fotballsupporterne.

– Når småunger står og skriker at de hater Trondheim eller trøndere hater Molde by, det liker jeg ikke, altså. Vi må fanken ikke bringe hat inn på idrettsarenaen når vi ser hva hat kan føre til ute i den store verden, sier Hareide i forkant av lørdagens storkamp mot Rosenborg på Aker stadion.

Åge Hareide er gjest i ukas episode av RB-sporten. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

– Dette er ett illevarsel. Jeg har vært rundt og sett hooligansisme i England, og vet hva det kan føre til. Jeg var i Polen og møtte Ukraina nå med mer politifolk enn folk på tribunen. Det er ikke sånn vi skal ha det. Vi skal har stor patriotisme, men ikke hat. Det går ikke an. Det skal mye til før du kan hate folk, sier en meget engasjert Hareide som nå er landslagssjef for Island.

Nils Arne Eggen kalte MFKs spillestil for «rævvafotball» etter semifinaletapet i 1994, men RBK-treneren beklaget språkbruken i et åpent brev til MFK og Åge Hareide alt dagen etter. Foto: Romsdals Budstikke 12. september 1994.

Eggen og Rekdal

Han forteller om et banner med grov personhets som han nektet RBK-supporterne å henge opp på Lerkendal da han selv var Rosenborg-trener.

Og han mimrer han tilbake til det famøse avisoppslaget i Romsdals Budstikke før en kamp mot Rosenborg på 90-tallet, som han angret på i ettertid.

Nils Arne Eggen, Kjetil Rekdal, Harry Hestad, Jostein Flo og de tre S-ene er blant andre fotballhelter som dukker opp i historiene til Hareide.

Samtalen dreier innom de sure tapene i seriefinalen i 1987 og cupfinalen i 1989, men også den etterlengtede triumfen på Ullevaal i 1994.

Lenge før Kompnai Lauritzen stilte Åge Hareide opp med stridshjelm i Romsdals Budstikke før en kamp i 1993. Det angret han på i ettertid. Foto: Romsdals Budstikke 28. oktober 1993.

Klare meldinger

Hareide kommer med krystallklare oppfordringer til Norges Fotballforbund om når sesongen bør starte og når cupfinalen bør spilles. Han er også inne på debatten om naturgress og kunstgress.

Åge Hareide møter Martin Brøste og Trond Hustad til fotballprat. Du kan høre RB-sporten der du vanligvis hører podkast. Episoden kan også spilles av i vinduet øverst i denne saken.