Mandag offentliggjorde Norges Håndballforbund at denne sesongens eliteserie skal avvikles som enkel serie. Det avhenger samtidig om at myndighetene snart åpner opp for seriespill i topphåndballen.

Molde mangler to kamper for å ha møtt samtlige eliteserielag én gang. Det som gjenstår er oppgjør mot seriefavoritt Vipers og Fredrikstad. Det er foreløpig ikke bestemt når disse kampene kan spilles, og det er fortsatt ikke sikkert at de i det hele tatt vil bli spilt.

– Dersom det ikke åpnes for normal trening igjen fra 12. april, vil Forbundsstyret gjøre en ny vurdering av situasjonen. Basert på de tilbakemeldingene vi har fått etter en god dialog med samtlige klubber, og deres organisasjon Norsk Topphåndball, er forbundsstyret uansett samstemt om at det ikke er riktig å sette en sluttstrek for sesongen her og nå. Dersom hallene åpner igjen i løpet av april, og myndighetene tillater kampgjennomføring, vil det være mulig å spille mye god topphåndball før sommerferien, sier håndballpresident Kåre Geir Lio i en pressemelding.

– Vi står i en tid hvor godt over en tredjedel av alle topphåndballklubbene ikke en gang kan trene sammen. Vi vet ikke når retningslinjene tillater gjenåpning, og lagene må også få en treningsperiode før kampaktivitet. Vi legger til grunn at denne perioden må være på omtrent fire uker for hvert lag, sier håndballpresidenten.

Anniken Obaidli i aksjon mot østerrikske Hypo i fjor høst. Dersom det ikke blir flere kamper denne sesongen, har hun spilt sin foreløpig siste kamp for MHK. Fra sommeren av er hun Storhamar-spiller. Foto: Kjell Langmyren

– Ingen god løsning

Molde HK-trener Tor Odvar Moen sa allerede for en måned siden at han mener at det ikke bør spilles flere kamper denne sesongen. For selv om forbundet håper på at man kan fullføre en halvspilt serie, avhenger det av at man åpner opp for seriespill i håndball i løpet av de kommende ukene. Med tanke på smittetrykket i Norge for øyeblikket, virker det ikke som at det er sannsynlig med det første.

– Det er jo egentlig ikke noe nytt. Situasjonen er fortsatt veldig usikker. Jeg har ikke endret standpunkt. Men vi skal sette oss i stand til å takle det som måtte komme. Jeg har ikke noe medisinsk bakgrunn, men jeg ser jo at det er et høyt smittetrykk mange steder. Jeg er spent på om lag får lov til å trene. Det er noe de setter opp et scenario for nå, forteller han til Rbnett.

– Man kan se på dette på to måter. Jeg skjønner forbundet og håndballens jobb med å se etter en mulighet for å få til et tellende resultat. På en annen side må vi se hvordan det er i samfunnet rundt oss. På et tidspunkt må man si at nok er nok. Jeg trodde det var nettopp det som ville bli presentert mandag, fortsetter han.

Molde-treneren tror fortsatt det blir svært vanskelig å fullføre en sesong, selv med bare to kamper igjen for å fullføre halvspilt serie. Det har ikke blitt spilt en eneste eliteseriekamp siden 14. januar.

– De ansvarlige for håndballen måtte finne en løsning. Men da må løsningen være god. Det syns jeg ikke den er, sier Moen.

Uvisshet

Koronasmitte og utsatte oppgjør har gjort at MHK-spillerne nå har gått over fire måneder uten å spille eliteseriekamper. I løpet av de siste ukene har de trent i uvisshet om de skal spille flere kamper denne sesongen eller ikke. Selv om håndballforbundet ønsker fullføre enkel serie, er det langt fra sikkert at det er mulig å få til.

– Vi kjørte på med treninger i en periode for å komme tilbake på beina etter sjukdom. Så kom beskjeden om utsettelsene. Da ga jeg spillerne to uker med egentrening. Så har vi kjørt tre uker med fellestreninger igjen, før det blir et par uker med påskeferie nå. Men det er ikke så lett å gå i uvissheten. Man skal ikke glemme at vi ikke har spilt kamp siden 15. november, sier Moen.

PS: Molde ligger foreløpig på femteplass i eliteserien, men ingen andre lag kan ta igjen MHK. Molde kan imidlertid i teorien ta igjen Sola på tredjeplass. De ligger to poeng foran. Tertnes, som har møtt alle lag én gang og er ferdigspilt, er ett poeng foran MHK. Det betyr at Molde kan forbedre fjorårets femteplass i eliteserien.