Messi gikk til topps i Fifa-kåringen foran nordmannen og franske Kylian Mbappé.

Men stemmegivingen i «juryen»Fifas egne hjemmesider viser en uhyre tett duell mellom Messi og Haaland.

De fikk 48 poeng hver. Men Messi hadde flest stemmer blant landslagskapteinene, som ifølge reglene gjør argentineren til vinner.

Haaland var foretrukket av både landslagstrenere og fotballjournalister:

Men for fansen og kapteiner holdt det ikke at den norske målmaskinen la bak seg en eventyrlig førstesesong for Manchester City.

Han slo scoringsrekorder på løpende bånd, vant «The Treble» og har i etterkant mottatt heder, ære og mange priser for prestasjonene i fjor.

Men i to prestisjefulle kåringer har han måttet gi tapt for Messi. Det skjedde under Ballon d’Or (Gullballen) og nå på Fifas egen galla.

– Helt feil, melder fotballekspert Lars Tjærnås til VG.

– I året 2023 har Erling på alle statistikker individuelt gjort seg fortjent til å vinne den. Samtidig har han bidratt massivt til at laget hans har vunnet alt. All verdens respekt til Messi, men i 2023 var en annen spiller enda bedre, utdyper han.

PÅ PLASS PÅ FIFA-GALLA: Alfie Haaland kom til Fifa-gallaen i London mandag uten sønnen Erling. Foto: ANDREW BOYERS / Reuters / NTB

NRK-ekspert Carl-Erik Torp uttaler følgende til kanalen etter at prisen er delt ut:

– Jeg vil si skandale.

Også i England vekker kåringen oppsikt.

«Veldig merkelig avgjørelse – det burde blitt Erling Haaland», skriver The Times’ sportsreporter Martyn Ziegler på Twitter/X.

STJERNESPILLER: Aitana Bonmatí, her under Fifa-gallaen mandag kveld. Foto: ADRIAN DENNIS / AFP / NTB

På damesiden var det Barcelona-spiller Aitana Bonmatí som gikk til topps foran Jenni Hermoso og Linda Caicedo i kampen om å bli årets spiller.

Det var ikke overraskende. Den elegante midtbanespilleren fra Spania vant både Champions League og VM for kvinner i 2023.

Hun vant Gullballen i oktober og nå Fifa-kåringen for årets spiller.

– Et eksepsjonelt og unikt år jeg kommer til å huske resten av livet. Det å få denne prisen gjør meg stolt. Men det skal lagene jeg spiller for, Barcelona og landslaget, få mye av æren for, sier hun og fortsetter:

– Jeg vil også si at jeg er stolt av å si at jeg er del av en sterk generasjon kvinner som endrer spillereglene i fotballen og i verden. Takk så mye.

Men den første av 11 priser som ble utdelt i et fasjonabelt lokale i London mandag kveld, gikk til Pep Guardiola.

Manageren som sikret en historisk The Treble-triumf med Manchester City i 2023 ble kåret til årets trener på herresiden.

Spanjolen sto fortsatt på scenen da årets lag på herresiden ble presentert. Der var Erling Braut Haaland ble de 11 beste, men også så mange som seks Manchester City-spillere i en utradisjonell 3–3–4-formasjon:

Thibaut Courtois – Kyle Walker, John Stones, Ruben Dias – Bernardo Silva, Kevin De Bruyne, Jude Bellingham – Lionel Messi, Erling Braut Haaland, Kylian Mbappé, Vinicius Junior.

Eks-fotballstjerne og kveldens galla-leder Thierry Henry påpekte at sist gang så mange fra en klubb dominerte årets lag var Guardiolas egen 2010-utgave av Barcelona.

Manchester City-manageren ble satt ut da Henry spurte hvilket av de to lagene som er best.

– Helvete, sa Guardiola og måtte bruke tid på å tenke.

Resten av salen brast ut i latter. Også Alfie Haaland som er til stede i London trakk godt på smilebåndet da City-manageren bannet.

– Jeg vet ikke. Det hadde blitt en bra kamp. Begge er utrolige lag. Helt ærlig, den perioden i Barcelona var utrolig. Men også dette laget i England, sier Guardiola.