For ifølge VGs opplysninger fortalte Bjervig om en helt sentral og viktig sak:

Nemlig størrelsen på landslagene.

I dag teller elitelagene totalt 24 utøvere, fordelt med 13 på herresiden (sprint og distanselag) og 11 på damesiden. Ifølge VGs opplysninger kommer dette antallet til å bli kuttet:

  • Herrelaget skal ifølge kilder ned til bare ti utøvere. Fra før er det allerede kjent at Emil Iversen er vraket. Det vil si at ytterligere to utøvere skal ut.

  • Damelaget teller i dag 11 utøvere. Laget kuttes ned til ti utøvere og får dermed samme størrelse som herrelaget.

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her avbildet under årets VM i Planica. Foto: Terje Pedersen / NTB

Møtet mellom ledelsen og utøverne onsdag morgen kom i stand på kort tid og ble avholdt bare fem dager før elitelagene skal presenteres. Offentliggjøringen av lag skjer nemlig neste uke, mandag 24. april.

Ifølge VGs opplysninger hadde ingen utøvere onsdag formiddag fått beskjed om hvem som er på landslagene kommende sesong.

Langrennssjef Espen Bjervig svarer «nei» da VG onsdag spør om han har en kommentar til opplysningene om lagstørrelse.

Han stilte imidlertid opp i et intervju med VG tirsdag kveld og der kunne han opplyse om følgende kutt for kommende sesong:

  • Kutt i leger på samlinger.

  • Kutt i fysioterapeut på samlinger.

  • Kutt i markedsaktiviteter.

  • Kutt i støtteapparat som er med på tur.

  • Kutt i antall samlingsdøgn i sommer.

  • Alle landslagsløperne reiser ikke til Sognefjellet på den tradisjonsrike landslagssamlingen i juni.

  • Det blir mindre rom for ulik avreise- og returdager på samling, ønsket er at løperne skal reise samlet.

  • Rekruttlandslagstrener Monika Kørra skal ut i mammapermisjon, hennes 100 prosentstilling blir lyst ut nå, men blir ikke erstattet med 100 prosent.

– Det kommer sparetiltak, men det gjelder vel enhver bedrift nå. Vi får vesentlig mindre for pengene nå. Vi må også effektivisere, sa Bjervig tirsdag kveld.

Langrennssjefen lover at det ikke skal spares på støtteapparat rundt ski når sesongen starter.

– Det verner vi best mulig. Det er ressurser som er veldig viktig. Vi skal heller ikke kutte i antall utøvere til verdenscup, sa Bjervig.

Situasjonen i langrenns økonomi er dermed annerledes enn det Bjervig signaliserte til VG i slutten av mars.

Han advarte den gangen om at en svak krone mot valutaer som euro og sveitserfranc, økende priser på drivstoff, reiser, hoteller ville gjøre at kostnadsgrep «ville gå utover alle».

Da VG spurte ham om han kom til å kutte i antall utøvere på langrennslandslagene, svarte han slik:

– I utgangspunktet skal vi ha den lagstrukturen vi har. Med regionlagene, junior- og rekruttlandslaget, paralandslaget og elitelag. Det er ikke noen automatikk at vi kutter antall utøvere. Det er det siste man gjør i alle organisasjoner.

Ifølge VGs opplysninger ble også rekruttlandslaget tidligere denne uken varslet om kutt i laget kommende sesong, fra dagens 12 utøvere til ti utøvere fra og med våren 2023.