Og søndag møtes Guardiola og Arteta, ikke minst Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland, i et ordentlig storoppgjør på Emirates Stadium.

På den siste pressekonferansen før kampen var det ikke bare styrkeforholdet mellom lagene banen som ble tema.

Men også hva slags muskler de viser utenfor.

Guardiola var i ferd med å bli spurt om Arsenals milliardkjøp av Declan Rice, en spiller City-manageren selv ønsket å hente, men svarte før spørsmålet var ferdigstilt.

– Det blir kalt galskap når City gjør det samme og kjøper spillere for den type summer. Når andre gjør det, så handler det om hvor smarte de er. Men jeg nekter ikke andre klubber å bruke penger og dømmer ikke basert på det. Vi blir bedømt hele tiden, men det går greit, sier Guardiola.

STORSPILT: Declan Rice og Martin Ødegaard utgjør to tredjedeler av Arsenals bunnsolide midtbane. Her fra en kamp tidligere i høst. Foto: Robbie Stephenson / Pa Photos / NTB

Guardiola sier også at «alle vet at City ville ha Rice» sist sommer.

– Arsenal «pushet» mer, ville ha ham mer. Kanskje var Mikel mer overbevisende enn meg, eller kanskje klubben var det. Eller at det var noe med tilbudet vårt.

De to har hatt en relasjon i mer enn 20 år og fra 2016 jobbet de sammen i City. Guardiola som sjef og Arteta som assistent. Så skilte de lag i 2019.

Siden den gangen har de møttes en rekke ganger. Men Arteta har ingen god statistikk mot Guardiola, og City-manageren fikk spørsmål om et helt spesielt oppgjør de to imellom i august 2021.

Da Arsenal tapte 5-0, presset på Arteta og hans posisjon økte kraftig, og Guardiola tok sin tidligere læregutt kraftig i forsvar kort tid senere.

Fansen ønsket nemlig Arteta sparket. De lå sist på tabellen etter tre kamper. Fasiten var null poeng, null scorede mål og ni innslupne…

– Jeg pleier ikke å forsvare kolleger. De kan forsvare seg selv. Vi respekterer hverandre, men er ikke venner. Med Mikel var det totalt annerledes. Vi jobbet sammen i to-tre år, sier han om kampen for to år siden.

Siden har Arsenal reist seg kraftig. Guardiola mener det ofte blir sånn når styret, sportsdirektør og manager klarer å samarbeide.

– Jeg visste hvordan han var her. Hvordan han snakket med spillere, ideene han hadde. Og så er han så krevende med styret sitt nå. «Gi meg penger, gi meg penger jeg kan bruke». Han har jo det talentet også, sier Guardiola og smiler lett.

City-manageren og Arteta har et temperament, fakter og engasjement på sidelinjen som kan fremstå slående likt. Det samme gjelder fotballfilosofien.

Da en journalist antydet at Arteta var en slags «mini»-utgave av ham selv, letter Guardiola omtrent for første gang ordentlig på smilebåndet.

– Jeg kler meg bedre, sier Guardiola til stor latter fra et ganske fullt presserom i Manchester Citys presserom.

– Kona mi gir meg det perfekte antrekket til enhver tid.

GODE VENNER – OG ARGE RIVALER: Mikel Arteta og Pep Guardiola, her før en kamp tilbake i 2020. Foto: PETER POWELL / Reuters / NTB

– Men ser du noen av dine trekk i ham?

– Null. Null. Foreldrene hans er komplett annerledes. Han har sin egen personlighet. All suksessen han har tilhører Mikel og hans støtteapparat. Folk sier at «han jobbet med Pep», men jeg lærte mye av ham. Folk sier jeg må lære assistenttrenerne mine, men jeg henter dem for å lære. Juanma (Lillo, nåværende assistent) er her for å lære meg ting.

– Alle de bra tingene, suksessen, men også de dårlige tingene ved Mikel handler om ham. Genetikken har han fra moren og faren, ikke meg, sier Guardiola.

PS: Kampen mellom Arsenal og Manchester City kan du se på V Sport PL eller Viaplay søndag klokken 17:30.