– Det går veldig mye bedre. Først og fremst er jeg kvitt alt av smerter og ubehag i hverdagen. Nummer to, følelsen og formen er bra nok til at jeg har begynt med litt trening. Det er en opptur, det også, sier Bakken.

25-åringen ble lenge sett på som et stort talent, før han for alvor slo gjennom mot slutten av 2021/22-sesongen. Han vant den avsluttende fellesstarten i Holmenkollen og ble belønnet med landslagsplass etter sitt store gjennombrudd.

Så førte komplikasjoner, trolig etter en tredje dose med coronavaksine, til at han ble satt fullstendig ut av spill. Han kunne ikke lenger trene, for ikke å snakke om bedrive toppidrett. Slik har det vært siden, før han for noen uker siden endelig fikk svar på at kroppen var på vei tilbake.

– Jeg er mest spent på hvordan kroppen reagerer videre, og jeg kan ikke være sikker på at jeg ikke får tilbakefall. Skjer ikke det, skal jeg trappe opp treningen og føle meg frem. Symptomene henger etter i tid, og det tar et døgn eller to etter aktiviteten før jeg får smellen. Derfor må jeg gi det nok tid, og bli liggende lenge på ett nivå før jeg tar neste steg, sier Bakken.

Dermed er det fortsatt i tålmodighetens navn han bereder grunnen for sin retur til verdenstoppen. Konkurranser kommende sesong? Neppe, kanskje foruten NM eller noen klubbturneringer på tampen av sesongen om kroppen er på lag.

DEN STØRSTE SEIER: Sivert Guttorm Bakken spurtslår Sturla Holm Lægreid på 15-kilometer fellesstart i Holmenkollen 2022. Seieren gjorde at han også vant fellesstartcupen samme sesong. Foto: Terje Bendiksby / NTB

25-åringen holder definitivt motet oppe, selv om han med 18 måneder uten trening åpenbart har tapt terreng til samtlige konkurrenter.

– Når situasjonen først er som den er, og det ser ut til løsne, ser jeg veldig positivt på den oppgaven. Det er en kul greie. Jeg skulle selvfølgelig helst vært det foruten, men jeg er veldig inspirert for å legge ned den jobben for å komme tilbake, sier han.

Nå går treningsøktene på lav puls, sjelden mer enn en time av gangen. Først skal han øke lengde og hyppighet på øktene, så intensitet. Han er blitt god til å vente, selv om han er klar på at det har vært en seig periode.

– Jeg tror selv jeg har tatt det ganske bra. Det har vært slag i trynet hele veien, og synes sånn sett at jeg har vært sterk mentalt, holdt hodet hevet og sett rasjonelt på situasjonen. Så lenge det er noe som gir seg, kan jeg ikke gjøre noe annet enn å holde humøret oppe. Jeg føler jeg kan gi meg et klapp på skuldra, for jeg har løst det mentale godt, sier Bakken.

Å gå fra toppidretts-aktiv til knapt aktiv gjør imidlertid noe med kroppen. Han har stor variasjon i vekt, ettersom han var bevisst på at han ikke skulle slutte å spise selv om han ikke kunne være aktiv.

Nå er han nærmere en optimal vekt igjen, etter å ha tatt grep ved hjelp av Olympiatoppen. Han er også klar på at det fysiske nivået hans er mye lavere enn det var for halvannet år siden.

Og mens han tålmodig jobber på sin egen vei tilbake mot toppen, kan han glede seg over at samboer Juni Arnekleiv (24) fikk sitt gjennombrudd i verdenseliten forrige sesong.