– Akkurat nå er ikke situasjonen god. Det er en stor utfordring. Jeg vil bygge og sette sammen et lag der spillerne kjemper for hverandre, som står sammen og som får resultater.

– Men det er spennende. Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på jobben, til å forsøke å få denne klubben tilbake der den hører hjemme.

Det sier Erik ten Hag i sitt første offisielle intervju som Manchester United-manager. 52-åringen snakket først med klubbens offisielle TV-kanal, deretter møtte han den britiske pressen for første gang.

– Dette er hjemmet mitt

Han tok seg god tid til å håndhilse på journalistene i Manchester Uniteds presserom. Nederlenderen satte seg deretter ned på podiet og introduserte seg.

– Dette er hjemmet mitt nå, sier ten Hag med et stort smil om munnen.

Ten Hag fikk tidlig spørsmål om hvorfor han trodde han kunne lykkes med Manchester United når så mange andre, store trenere har sittet i samme stol - uten å få det til.

– Jeg har en god følelse på folkene jeg har med meg, en god følelse fra møtene vi har hatt og på planen vi har lagt, sier ten Hag, som enn så lenge holder kortene til tett til brystet:

– Det er store planer, men de ansatte her skal få vite om den først.

Nå gleder han seg til å ta opp kampen med noen av trenergigantene Premier League har å by på.

– Det er fantastisk. Jeg har allerede møtt noen av dem, så jeg hvordan jeg skal håndtere det. Premier League er verdens største liga, og jeg gleder meg veldig til å kjempe mot dem.

Allerede nå, i sin første dag i jobben, ber han fansen om å smøre seg med tålmodighet.

– Vi må akseptere at situasjonen er det den er, men vi må også huske situasjonen for et år siden. Dette laget kom på andreplass i Premier League. Det er potensiale her, og nå er det opp til oss å få ut det potensialet. Det blir en prosess og det kommer til å ta tid, men jeg er overbevist om at vi kan få suksess, sier han, og legger til:

– For meg er ikke bra godt nok. Vi må gjøre det bedre. Jeg har høye forventninger og krav til både meg selv og spillerne.

Store utfordringer

I april ble det bekreftet at Erik ten Hag tar over Manchester United. Nederlenderen, som avsluttet oppholdet i Ajax med å lede dem til nok et seriegull, kalte det «en ære» og sa at han er «veldig motivert for utfordringen». Og de står i kø.

Søndag så han fra tribuneplass på Selhurst Park Manchester United avslutte en rekordsvak sesong med tap for Crystal Palace.

Flere ventet at Manchester United skulle følge opp forrige sesongs 2. plass med å være med i gullkampen hele veien inn, men de røde djevlene endte på 6. plass med sin dårligste poengfangst siden Premier League startet opp i 1992.

Neste sesong spiller de i Europa League.

– Vi må tilbake til Champions League så fort som mulig, understreker ten Hag.

Eksperter og journalister spår store utskiftninger i United-laget denne sesongen. Nemanja Matic har allerede bekreftet at han drar og det er ventet at Edinson Cavani også drar. Paul Pogba virker å være på vei tilbake til Juventus, mens Jesse Lingard, Juan Mata, Phil Jones og Lee Grant alle er på utgående kontrakt.

I tillegg rapporteres det av flere britiske medier at spillere som Dean Henderson, Aaron Wan-Bissaka og Eric Bailly er på vei ut.

– I enkelte posisjoner ønsker vi å fornye laget, bekrefter ten Hag.

Får assistene sine

Det er ikke bare i Manchester United-stallen det blir endringer, det blir det i støtteapparatet også: Mandag ble det bekreftet at ten Hag får med seg assistenene han helst ville ha til Old Trafford.

Mitchell van der Gaag, ten Hags assistenttrener i Ajax, bytter ut Amsterdam med Manchester, mens Steve McClaren returnerer til Manchester United mer enn 20 år siden sist han var der. Trioen var på plass på Selhurst Park søndag ettermiddag:

PÅ PLASS: Erik ten Hag (i midten) så Manchester United tape for Crystal Palace. Det samme gjorde de nyansatte assistentene hans. I blå: Mitchell van der Gaag, og helt til høyre Steve McClaren. Foto: JOHN SIBLEY / Reuters

McClaren var Sir Alex Ferugsons assistenttrener og var blant annet med på trippeltriumfen i 1999. Han forlot Manchester United i 2001 for å prøve seg som manager og har blant annet ledet Middlesbrough, Newcastle og England.

Han ledet også nederlandske Twente til seriegull - da med ten Hag som sin assistent.