«Treffprosent» er stikkordet etter Sturla Holm Lægreids sensasjonelle seier i Kontiolahti. På standplass i Finland lørdag ble det 100 prosent treff. Så langt i verdenscupkarrieren er det 98,75 prosent som er resultatet med geværet.

Og på skolebenken ble det 85,1 prosent – 23 av 27 seksere på WANG Toppidrett Oslo.

– Jeg var vel en typisk nerd, sier Lægreid til VG.

23-åringen fra Bærum er med andre ord ekstremt treffsikker, og de tjue treffene i verdenscupåpningen holdt til å slå fjorårets mester Johannes Thingnes Bø med 19,6 sekunder.

Se løpet her:

Lægreid innrømmer at han synes det er gøy at mediene har fått med seg det imponerende vitnemålet fra videregående.

– Hvordan har du klart å gjøre det så bra på både skolen og i skisporet samtidig?

– Det er morsomt at du skulle ta opp det. Jeg var veldig flink til å kombinere ting på videregående. Jeg var flink til å fordype meg i ting, og synes det er gøy å lære, sier han.

Han forsøkte å starte som fulltidsstudent etter videregående, men innså etter hvert at han måtte legge mer i skiskytingen. Og der har han brukt sin «indre nerd» til å bli bedre.

– Da jeg valgte å ha hundre prosent fokus på skiskytingen så hadde jeg tid til å «nerde» litt innen skiskytingen også, og det har hevet meg som skiskytter. Å kunne eksprimentere litt, og finpusse på detaljer, det er slik jeg tar steg på skytebanen.

SKYTEEKSPERT: Lægreid har bare bommet én gang på standplass i verdenscupen. Foto: MARKKU ULANDER / Lehtikuva

Til NRK har lørdagens vinner sagt at han ikke klarte å lykkes som skiskytter før han «sluttet å tenke» på standplass.

Nå har han funnet et skytetriks som leverer gang etter gang.

– 79 av 80 treff i verdenscupen, hvordan er det mulig?

– Spør du meg, så spør jeg deg. Jeg har ikke peiling. Det føles ganske uvirkelig å prestere på topp gang etter gang. Jeg er veldig fornøyd med at jeg får det til på den måten jeg gjør, sier Bærum-løperen, og avslører «trikset»:

– Jeg har et punkt på vei inn til skyting som jeg har satt på forhånd. Ved det punktet velger jeg å nullstille og ha fokus på pusten. Det ser ut som det fungerer for meg.

PALLEN: 23-åringen slo både Johannes Thingnes Bø (t.v.) og Erik Lesser (t.h.) Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYR?N

Fungerer er å si det mildt. For selv om han nok hadde blitt slått av Johannes Thingnes Bø om stryningen hadde skutt 20 treff lørdag, så viste den nye norske sensasjonen en overraskende form i sporet.

– Det er et av de råeste løpene jeg har sett. Med en løpstid som bare er 50 sekunder bak Johanns Thingnes Bø så er dette et fantastisk løp av Sturla. Der han imponerer mest i dag er i sporet, sier skiskytterekspert Liv Grete Skjelbreid på NRK.

Vinneren hadde ikke turt å drømme om seier før løpet.

– Men da jeg hørte at jeg plutselig ledet skjønte jeg at jeg var med i kampen om den gule trøyen og seier. Det var ekstremt morsomt, sier han.

Seier i sitt femte verdenscuprenn «knuser» også Johannes Thingnes Bøs seier i sitt niende renn. Ole Einar Bjørndalen og Martin Fourcade vant eksempelvis ikke før de hadde gått over 30 renn.

Nå blir det ledertrøye på søndagens sprint som starter klokken 10.30.

Og hvis vi skal gi et terningkast til lørdagens løp, så er det ikke så veldig vanskelig å velge hvor mange øyne terningen skal ha: