Det som var en etterlengtet fotballfest i København, ble brått forvandlet til et av de mest rystende øyeblikkene i idrettshistorien.

Plutselig segnet Danmarks store stjerne Christian Eriksen om på banen. Medspillerne forsto raskt alvoret. Medisinsk personell ilte til og satte i gang livreddende behandling. Det var som man kunne føle mørket senke seg over hele mesterskapet.

Tre kvarters tid senere kom endelig et lyspunkt. Eriksen var fraktet til sykehus, men tilstanden var stabil. Ingenting i denne turneringen er nå viktigere enn at Eriksen blir frisk.

Samtidig må flere se seg selv i speilet. TV-bildene fra Parken var langt over grensen.

Spillerne måtte stå frem

Hvor bør streken settes for hva som bør formidles til TV-seere verden over?

Den bør i hvert fall gå før bilder som viser det tilsynelatende livløse ansiktet til en fotballspiller, helsepersonell som gir ham hjertekompresjoner eller kjæresten som trøstes ved sidelinjen. Alt dette ble sendt rett ut til alle som hadde benket seg for å se fotball-EM denne lørdagen.

Mange av dem er barn.

Igjen og igjen vendte TV-kameraene tilbake til hjørnet av banen der Eriksen fikk behandling.

I stedet var det medspillerne som måtte hindre verden fra innsyn i de sjokkerende scenene. Der TV-produsenten sviktet, sto de frem som EMs største helter. Det gjorde de også ved å reagere raskt da Eriksen deiset i bakken. I løpet av sekunder var kaptein Simon Kjær på plass for å sørge for at han ikke svelget tungen.

Solidariteten de etterpå viste overfor egen lagkamerat, vil stå igjen som en av fotballhistoriens vakreste øyeblikk.

Men et slikt ansvar burde aldri hvilt på gråtende spillere midt i et traume.

Respektløst

Én ting er produsentens dårlige vurderingsevne. Men NRK har et selvstendig ansvar for hva de velger å vise.

De kunne valgt å kutte sendingen fra stadion. I stedet lot de bare bildene gå helt til lenge etter at Eriksen var fraktet ut av banen, fortsatt beskyttet fra TV-kameraene av egne lagkamerater.

Seansen ble bare merkeligere og mer respektløs for hvert minutt som gikk. Det ble ikke bedre av NRK-kommentatorens spekulasjoner om det ville bli vist repriser av Eriksens kollaps. Kommentatorene ble riktignok satt i en vanskelig situasjon.

Kanskje forteller valgene også noe om at vi som samfunn er blitt så vant til at alt må filmes at vi har mistet instinktene for hva som ikke passer seg.

Når TV-selskaper når et så bredt publikum som de gjør med store idrettsbegivenheter, har de et stort ansvar. Men det er langt fra første gang rystende bilder blir sendt tilsynelatende ukritisk.

Flere historier

Det er for tidlig å si noe om hva som har skjedd med Eriksen, og hva som vil skje med ham fremover.

Toppidrettsutøvere er gjennomtrente. Det er ikke den gruppen man tenker på som spesielt utsatt for problemer som hjertestans.

Men toppidrett er også ekstremt. Innimellom kommer historiene om utøvere som har vært på det øverste idrettsnivået i mange år. Så plutselig en dag stopper hjertet under aktiviteten de elsker.

For den spanske toppspilleren Antonio Puerta var det livet som gikk tapt i 2007. For nåværende landslagssjef Ståle Solbakken var det spillerkarrieren som røk seks år tidligere.

Nå trenger Christian Eriksen kun støtte og hvile. Det vil han få.

Da kampen til slutt startet opp igjen lørdag kveld, var de danske spillerne naturligvis preget av hva som hadde skjedd. De tapte for Finland. Men denne gangen var det et tap som fremsto betydningsløst.

Uansett hvor langt Danmark kommer i EM, viste denne kvelden at de er et lag av gull.