Remi-André Svindlands volleyperle i krysset sendte bokstavelig talt supporterne «Profetene» til himmels da han hamret inn kampens eneste mål mot Skeid.

Med én serierunde igjen å spille er det dermed allerede klart: KFUM Oslo skal spille på Lerkendal, Brann Stadion og Aspmyra i Eliteserien 2024.

– Det er ubeskrivelig. Man går rundt og tenker at det ikke er sant, sier KFUM-trener Johannes Moesgaard til VG.

Opprykket skjer etter en sesong der KFUM lå på jumboplass i Obosligaen etter seks kamper med fire poeng. Nå: annenplass og sikret eliteseriespill for første gang i klubbens historie.

Det er et mirakel for en breddeklubb med 12,5 millioner kroner i driftsbudsjett som plutselig inntar de 16 beste lagene i norsk fotball.

– Det er den største prestasjonen gjort av en spillergruppe i moderne tid i norsk fotball, sier en gråtkvalt Moesgaard til TV 2.

Thor-Erik Stenberg har vært daglig leder i Oslo-klubben siden 2014. At A-laget skulle havne i Eliteserien ti år senere var ikke i hans villeste fantasi.

– Det var noen som sa det og det trodde jeg ikke noe særlig på. Men vi så at det var noe unikt her, sier Stenberg til VG.

Vil du fremdeles betegne dere som breddeklubb?

– Ja.

– Selv med eliteseriespill?

– Ja, breddeklubb med toppfotball. Jeg pleier å si at hvis vi klarer å opprettholde god aktivitet for tredje- og fjerdelagene på gutter 14, så har vi klubb. Da har vi stor entusiasme rundt alt vi driver med og frivillighet til å stille på kamper.

SJEF: Thor-Erik Stenberg, her på KFUMs bane på Ekeberg. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Johannes Moesgaard, som er hovedtrener på seniornivå for første gang, peker på tre hovedfaktorer til suksessen:

Kontinuitet, samhold og tillit fra klubben.

39-åringen utdyper overfor VG:

– Laget har vært så likt som mulig så lenge som mulig. Vi har mistet noen viktige spillere, men ikke solgt for mange. Det har vært viktig for å bygge og skape relasjoner.

– Samholdet i gruppen, hvor ingen setter seg selv over laget eller har den typen innstilling. Når man er ute av laget, så løfter gutta hverandre. Der har de vært utrolig gode, og det har de også sagt selv, sier Moesgaard.

SUKSESSTRENEREN: Johannes Moesgaard jubler etter at opprykket er klart. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Det historiske opprykket til «bakgårdsklubben» på Ekeberg overrasker mange. Men KFUM kunne allerede ha spilt i Eliteserien både i 2020, 2022 og i år.

For etter opprykket fra 2.-divisjon i 2018, har Kåffa vært i hele fire kvaliker til Eliteserien.

Mannen som ledet dem til kvalikspill og toppsjiktet i Obosligaen er tidligere trener Jørgen Isnes.

– Det har vært fantastisk. Jeg har vært supporter, og det er kanskje litt rart å si. Men etter å ha vært i klubben i over syv år med noen av mine beste venner, så har jeg heiet dem frem, sier den nåværende Strømsgodset-treneren til VG.

– Det er en lang historie her og vi har bygget vi pø om pø. Jeg kom til KFUM som assistent i 2015 og fikk ganske klar beskjed av daværende hovedtrener Ståle Andersen om at jeg måtte lære meg «ordentlig» fotball, flirer Isnes.

«SENDT FRA HIMMELEN»: ... sang KFUM-supporterne om tidligere hovedtrener Jørgen Isnes. Foto: Annika Byrde / NTB

For åtte år siden var KFUM Oslo på nivå tre. Kjent for å spille ballbesittende og tiki-taka-inspirert fotball, men aldri vært på et høyere enn nivå enn 2. divisjon.

Som assistent under Andersens ledelse fikk 44-åringen fra Vestli i Oslo ett år i Obosligaen i 2016. Klubben rykket ned etter første sesong på nivå to.

Året etter overtok Isnes hovedtreneransvaret. Høsten 2018 rykket de opp til Obosligaen igjen.

Da tok Isnes, styret, administrasjonen og resten av trenerteamet noen konkrete grep for å stabilisere KFUM som en toppklubb i Obosligaen. Blant annet:

  • Oppnå gode økonomiske forutsetninger for å kunne drifte en Oslo-klubb på nivå to i Norge.

  • Utvikle og optimalisere spillestilen.

  • Få på plass nytt stadion.

Men den største endringen, ifølge Isnes:

  • Øke profesjonaliteten og treningskulturen i klubben i form av holdninger, intensitet og mengde.

BLE KÅFFA-SJEF: Jørgen Isnes sammen med tidligere KFUM-spiller Aaron Kiil Olsen og Johannes Hummelvoll-Nuñez etter å ha slått Brann ut av cupen i 2022. Foto: Christoffer Andersen / NTB

Moesgaard mener at hans tidligere kollega har hatt enorm betydning for KFUMs suksess. Han peker på at Isnes også tok noen oppgjør med kulturen i klubben da han tok over treneransvaret.

– Han har tatt noen tøffe kamper. Kåffa var jo en kameratklubb. Gutta kom kjørende på scooter og parkerte på treningsfeltet. De spilte litt firkant og dro hjem igjen. Jørgen måtte rive opp i det, og da blir du upopulær, sier Moesgaard.

DUO: Tidligere hovedtrener Jørgen Isnes og daværende assistent Johannes Moesgaard. Foto: Annika Byrde / NTB

Høsten 2020 kom nåværende hovedtrener Moesgaard inn portene på Ekeberg.

– Da så vi en gyllen mulighet til å bygge videre på det teamet vi allerede hadde. «Johs» kom med såpass stor bagasje fra Vålerenga som var viktig for meg, klubbens del og videre utvikling, sier Isnes.

«Johs» var toppspillerutvikler under Kjetil Rekdals andre periode i Vålerenga og ble assistenttrener under Ronny Deila i 2018. At det var han som skulle ta over KFUM da Isnes ble klar for Strømsgodset, var «verdens mest naturlige ting» for sistnevnte.

Og det med god grunn. Debutsesongen til 39-åringen fra Askim ble et eventyr.

Når KFUM går inn i sin første sesong på øverste nivå i Norge, legger ikke Moesgaard skjul på at spillere må inn. Men spillerne må kunne stoles på, påpeker han.

Og der har daglig leder Stenberg et klart standpunkt:

– Vi ønsker oss ikke «Playstation-spillere» som er her i 2,5-3 timer hver dag og sitter hjemme og spiller Playstation hele tiden, og surr og rør resten av tiden. Da blir det ofte sene kvelder og mye rart. Vi ønsker at de skal ha annen aktivitet i livet sitt som fyller ut hverdagen.

– Hva er riktig type spillere?

– Du må passe inn i miljøet her. Du må ha en egen interesse av å spille og gi noe til klubben. Hvis du kommer her og har tenkt på deg selv og din egen karriere ... At du vil ha noen minutter og vise deg frem, så du kan komme til en større klubb, det er ikke så innmari interessant for oss.

Grafikk: www.sofascore.com

Moesgaard mener at KFUM skal ha et mål om å unngå nedrykk fra øverste divisjon, men erkjenner at flere spillere må hentes.

– Skal vi ha en idé om å bli igjen i Eliteserien? Det er ikke noe jeg lurer på. Men vi kan ikke rote for mye rundt heller. Vi må holde oss til den samme type klubbdriften vi har nå.

– Vi kan ikke gjøre som Fredrikstad og rope at vi skal til Europa. Da hopper vi over en del viktige steg.

Foto: Frederik Ringnes / NTB

PS: KFUM Oslo har fremdeles ikke en baneløsning på plass. Les her om alternativene.