– Det har vært veldig fascinerende å følge den utviklingen. Hun har gått fra å være veldig forsiktig og ta lite plass til å bli en lederfigur som går foran på trening og jobber hardt, men som også gir beskjed når hun ikke er fornøyd.

Egil Østenstad har fulgt Jakobsen i en årrekke og sett hennes enorme utvikling både på og utenfor banen.

Han husker henne som en spiller med et enormt potensial, men som var veldig beskjeden og tok lite plass under deres første møte på en Team Viking-trening for 7–8 år siden.

Viking-legenden ønsket å jobbe videre med stortalentet. Og siden 2016 har han fulgt henne tett, gitt tilbakemeldinger og terpet på avslutninger - noe som tidvis har frustert 19-åringen.

– Noen ganger sier han hva jeg skulle ha gjort annerledes, men så er jeg ikke enig. Som oftest hører jeg på ham, men jeg kan ikke alltid være enig heller, humrer hun.

– Men jeg hadde nok ikke gjort det med en ny trener. Jeg kjenner ham så godt, og vi har en god relasjon til trenerne. Jeg kan si hva jeg mener, og det føler jeg er ganske viktig, sier Jakobsen.

– Vi har hatt mange diskusjoner. Hun synes nok at jeg mange ganger har vært tøff med henne, men det har vært fordi jeg tror hun kan bli god og at hun tåler det, sier Østenstad.

Egil Østenstad ser et stort potensial i Viking-spissen. Foto: Alexander Larsen

«Late bloomer»

Drømmen til Jakobsen er å kunne spille i Toppserien. Østenstad tror det er fullt mulig og beskriver henne som en «late bloomer». Jakobsen gir Østenstad og hovedtrener Helge Aune en stor del av æren for det.

I tillegg trekker hun frem fasilitene som en viktig faktor. Når hun snakker med Aftenbladet, er det inne i Vikings nyoppussede garderobe på SR-Bank Arena som vil stå klar når det endelig blir seriespill igjen.

Målet for sesongen har hun også klart:

– Personlig er det å bli toppscorer igjen.

Når serien starter opp igjen, er fortsatt også usikkert. Men kanskje kan spill i Toppserien bli mulig allerede fra 2022 om det potensielle samarbeidet mellom Viking og Avaldsnes blir en realitet.

– For alle som har spilt eller spiller i Viking, hadde det vært drømmen å spille for Viking i Toppserien. Det hadde vært helt sykt.

Utrolig statistikk

Med sine imponerende 53 mål på 55 kamper for Viking, er hun i dag spilleren med flest kamper for Vikings damelag og naturlig nok også den med flest scoringer.

– Jeg skulle ikke trodd det da jeg begynte. Det er i hvert fall kjekt siden jeg er spiss. Det er alltid et mål å bli toppscorer.

Prestasjonene har også medført interesse fra andre klubber. Så langt har studier og den gode treningshverdagen fått 19-åringen til å bli værende, men til høsten kan det kanskje se annerledes ut.

Da har Jakobsen søkt studier forskjellige steder i landet når årsstudiumet med idrett er fullført. Og selv om intensjonen er å bli værende i Stavanger, sier hun at det også er fristende å dra og oppleve noe nytt. Hva hun til slutt kommer til å velge, er hun foreløpig svært usikker på.

Hun stortrives i hvert fall under den «nye» hverdagen som Viking-spiller:

– Det har vært mye mer oppmerksomhet, alle følger med og det er mye som skjer.

Ingen scorer flere mål for Viking enn Hanne Jakobsen. Foto: Alexander Larsen

Når Viking etter hvert får klarsignal for å starte sesongen, vil det også bety at samtlige hjemmekamper fra SR-Bank Arena vil bli sendt direkte på Aftenbladet.no med kommentator og tett oppfølging underveis gjennom sesongen.

– Det er stort å være en del av. Jeg har også vært her fra ganske tidlig og vært med på denne reisen og utviklingen som bare har blitt bedre og bedre. Det er skikkelig kjekt, og det er ikke alle som får være muligheten til å være med på noe så stort.