Konflikten i Hopp-Norge tilspisser seg.

Mandag var både sportssjef Clas Brede Bråthen og Norges Skiforbund tause. Dagen etter gikk begge ut i mediene og kritiserte hverandre.

Striden handler om fornying av Bråthens kontrakt. Nå går avtalen ut april 2022. Kontrakten er blitt fornyet flere ganger tidligere.

Bråthen krever dessuten en fast ansettelse i Norges Skiforbund – og truer med søksmål. Men har han en god sak?

– Jeg heller nok i retning av at han har krav på fast ansettelse, sier idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner.

To ord

Men Kjenner, én av Norges ledende idrettsjurister, er ikke sikker. Det har nemlig ikke vært noen sammenlignbare rettssaker.

Her koker mye ned til tolkningen av to ord i lovteksten.

Hovedregelen er at alle skal ha fast ansettelse. Men det finnes unntak. Og et av unntakene omhandler idretten.

Under § 14–9 i arbeidsmiljøloven står det at midlertidige ansettelser kan inngås om med «idrettsutøvere, idrettstrenere, dommere og andre ledere innen den organiserte idretten».

Bråthen er hverken utøver, trener eller dommer. Men hva menes med de to ordene «andre ledere»? Det er veldig usikkert, ifølge Kjenner.

– Det er alminnelig antatt at de som står den sportslige aktiviteten nær, er litt som trenere, men at ledere av en mer administrativ karakter, ikke kan ha tidsbestemte avtaler. Så det er en vurdering: Hvor nær står Bråthen sporten?

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner. Foto: Dan P. Neegaard

Advokatens versjon

Bråthens advokat kommenterer arbeidsoppgavene hans slik:

– Vi har sagt at stillingen hans er leder med tydelige administrative oppgaver og at det, etter vår oppfatning, ikke er tilstrekkelig for å komme inn under unntaket at det står «sport» eller «idrett» i tittelen, sier Marit Håvemoen i LO, som representerer Bråthen i saken,

Hun henviser til Norges Skiforbund når det kommer til Bråthens konkrete arbeidsoppgaver.

– Vi ønsker ikke å uttale oss om innholdet i dette nå, men kommer tilbake til det senere, sier kommunikasjonssjef Espen Graff i Norges Skiforbund.

Peker på annet argument

Advokat Håvemoen bekrefter at Bråthens arbeidsoppgaver i forbundet vil bli tema i en eventuell rettssak.

Juseksperter Aftenposten har snakket med, tviler imidlertid på at striden ender i en rettssak. Alternativet er at partene forhandler seg frem til en løsning.

I de forhandlingene vil altså Bråthen ha best kort på hånden, mener Kjenner. Han peker også på at Bråthen har jobbet som sportssjef siden 2004.

– Han har hatt jobben i 17 år, det viser at det i realiteten er en fast stilling. Det er et godt argument for at han skal få en ny avtale, sier Kjenner.

Kan sette presedens

I teorien kan altså Bråthen tvinge frem en fast jobb i Norges Skiforbund. Men en eventuell rettssak vil også kunne få mye større ringvirkninger.

Den kan potensielt skape presedens for fremtidige saker, og dermed påvirke kontraktene til andre idrettsledere, tror Kjenner. Et eksempel er sportslige ledere i fotballen.

Kjenner og andre idrettsjurister vil derfor spent følge med på utviklingen i Bråthen-saken.

– For jusens del hadde det vært morsomt med en dom. Men for idrettens del håper jeg dette er over lenge før en dom foreligger, sier Kjenner.