VG har stilt både Team Klæbo og langrennssjef Espen Bjervig flere spørsmål om det har vært noen dialog mellom partene den siste tiden.

Og om det må gjøres eventuelle avklaringer for et endelig «ja» til landslaget kommende sesong. Manager Haakon Klæbo melder følgende i en e-post:

«Vi ønsker ikke å gå inn på hvordan kommunikasjonen med forbundet er i forbindelse med ny sesong. Vi har ikke tatt noen beslutning om det blir landslaget eller ikke», skriver han og fortsetter:

«Det som er sikkert, er at Johannes kommer til å fortsette på det treningsarbeidet han har startet på mot VM i Trondheim 2025. Det opplegget inkluderer blant annet mange høydedøgn. Så får vi se på hvordan dette blir organisert, utenfor eller innenfor Norges Skiforbund».

VIL IKKE SVARE OM DIALOGEN: Langrennssjef Espen Bjervig og managerpappa Haakon Klæbo, her avbildet under Tour de Ski sesongen 2019/2020. Foto: Terje Pedersen / NTB

Ordlyden i svaret fra Klæbo-leiren er annerledes enn tidligere. Gjennom sesongen har han diplomatisk har uttalt at han trivdes med opplegget.

Men sist uke skrev Adressa-kommentator Birger Løfaldli at Klæbo aldri har «vært nærmere et brudd» med landslaget enn nå.

Da VG viderebringer Klæbo-leirens ferske uttalelse og spør om de sår en større tvil rundt neste års opplegg, svarer kommentatoren slik:

– Helt klart. Jeg tror ikke han er tilfreds med det som har vært på landslaget. Det er derfor han nå signaliserer det han gjør. Hvis alt hadde vært greit, så hadde han ikke åpnet for noe annet enn landslaget. Jeg tror han stiller seg spørsmålet om landslaget ser verdien av ham og om landslagssystemet unner ham den store suksessen.

ADRESSEAVISENS KOMMENTATOR: Birger Løfaldli, her avbildet under årets Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Den store suksessen kommer av at han har tatt drastiske valg, gått egne veier, og jeg tror det handler om de har full forståelse for det. Jeg tror det er en tydelig misnøye som siver ut i de svarene han gir nå, sier Løfaldli.

Langrennssjef Espen Bjervig har ikke hatt anledning til å besvare VGs spørsmål i denne saken på grunn av møter.

Men tiden er uansett knapp. Landslagene skal presenteres mandag 24. april.

Løfaldli forventer at partene har snakket sammen.

– Veldig merkelig om ikke det har skjedd når det er så kort tid til ting skal presenteres. Men måten Klæbo-leiren svarer nå så gjør det meg bekymret i spørsmålet om dialogen er der. Det er Norges Skiforbund som bør ta ansvar for at den er på plass, sier Løfaldli.

Heller ikke på damelaget virker ting å være klart bare seks dager før elitelagene offentliggjøres. Landslagssprinter og tillitsvalgt, Ane Appelkvist Stenseth, opplyser til VG at utøverne ikke har hørt noen ting om hvem som er på lag og ikke.

For Norges Skiforbund kan en Klæbo-exit fra landslaget få konsekvenser.

Løfaldli mener de vil miste sin største gullgarantist og økonomiske gullkalv. TV 2-ekspert Petter Skinstad har tidligere uttalt til VG at forbundets markedsverdi vil falle og få betydning for fremtidige sponsoravtaler.

Løfaldli peker på to sentrale elementer for at Klæbo nå er nærmere enn noen gang å starte sitt private opplegg:

  • Det ene handler om anledningen. Klæbo går nå inn i en mesterskapsfri sesong. Alt handler om å optimalisere det sportslige opplegget inn mot VM i Trondheim i 2025 som betyr alt for ham, sier Løfaldli. Høydetrening spiller en viktig rolle.

  • Det andre handler om at det kan bli en endring på en svært omdiskutert regel i Norges Skiforbund. Den sier at utøvere i utgangspunktet ikke kan si nei til landslaget uten at de risikerer å få inndratt startlisensen.

– Uten den regelen kan Klæbo kjøre sitt helt eget løp. Det det står om er om forbundet vil betale store deler av hva det sportslige opplegget har kostet, sier Løfdali og fortsetter:

– Det har de i stor grad har gjort i år. Da vil nok Klæbo føle han får et maksimalt sportslig opplegg i deres regi. Hvis de ikke gjør det, så tipper jeg han går ut.