Salum Kashafali pekte inn i kameralinsen før han gikk ned i startblokken.

Resten var som ren formalitet å regne. Sprinteren fra Bergen var soleklart best fra start til mål i heatet som sikret ham finaleplass på 100 meter sprint. Den går 14.04 søndag ettermiddag.

Tiden var heller ikke så verst: 10,46 er ny Paralympics-rekord og bare ett hundredel bak enn hans egen verdensrekord. Han tok noen dansetrinn og klappet seg selv i ansiktet etter maktdemonstrasjonen, og selvtilliten var definitivt på plass også i pressesonen etterpå.

Til de norske der fortalte han at han var langt unna å ta i maksimalt. Om han får ut det i finalen, ligger det til rette for ny verdensrekord.

Men da han løper finalen, vil det imidlertid ikke bare være egen suksess i tankene hans.

For sprinteren vil ikke bare vinne for seg selv. Han kjemper en kamp for mange flere.

Et oppgjør

Kashafali ble diagnostisert med Stargardts sykdom da han var 12. Den har gjort at han har svært svakt sentralsyn, altså når han ser rett frem.

Men den kongolesisk-fødte bergenseren har ikke latt det stoppe ham. I Norge løper få raskere.

Han langt ifra alene om å ha en funksjonsnedsettelse. Ifølge Norges Handikapforbund anslås det at hele 15 prosent av befolkningen har en eller annen form for funksjonsnedsettelse.

Kashafali er ett av mange eksempler på at det ikke må være noen hindring. I Paralympics ønsker han ikke bare å vise at han er rask. Gjennom gode prestasjoner vil han også å gi en nesetyver til alle der ute som sitter med fordommer mot personer med funksjonsnedsettelser.

– Paralympics er viktig for å få gjort det. Jeg trodde jeg skulle bli kvitt fordommene da jeg ble norgesmester. Paralympics er større enn meg selv. Dette er for alle med nedsatt funksjon som ikke har mulighet til å drive med det de vil.

Salum Kashafali virker fokusert og meget tent i Tokyo. Foto: Eugene Hoshiko / AP

Frustrasjon

Kashafali er rolig og poengtert når han snakker om temaet. Men om man lytter nøye, kan man høre intensiteten som ligger bak ordene. Disse tankene er en viktig del av motivasjonen bak det å bli så rask som han er.

Det siste halvannet året har en sponsor gjort det mulig for ham å ta fri fra jobben som lærer. Han setter pris også på det yrket, men det er som jobbsøkende lærer han tidligere har møtt mange av fordommene.

– Jeg søkte på mange jobber, men noen trodde ikke at jeg kunne utføre arbeidet så godt som jeg trodde. Så lenge du stiller med utdanningen og ferdighetene, er det bare tilrettelegging det handler om. Og det trenger til en viss grad alle.

Han blir frustrert av slike opplevelser. På banen vil han vise gang på gang at det er mulig å få til alt man vil, bare man prøver hardt nok.

– Å prestere på dette nivået gjør jeg for alle de med nedsatt funksjon, også de funksjonsfriske, som har motivasjon til å komme seg i arbeid.

Slår funksjonsfriske

Og i idretten har Kashafali demonstrert at man aldri skal undervurdere noen. Han har dominert som parautøver, etter at han begynte i sin klassifisering i 2019, men han hamler også opp med de funksjonsfriske.

I 2019 tok han NM-gull i møte med dem. Prestasjoner som det kommer godt med i kampen mot fordommene.

De sterke tidene blir ikke mindre imponerende av at han hadde rukket å bli 17 år gammel før han begynte å løpe friidrett. Med tanke på Kashafalis alder og progresjon, virker det ikke helt umulig at Jaysuma Saidy Ndures norgesrekord på 9,99 kan ryke i fremtiden.

Salum Kashafali under et tidligere løp. De eksplosive musklene gjør livet surt for konkurrentene. Foto: Fredrik Hagen

Tar ingenting for gitt

Den imponerende kvalifiseringsseieren natt til fredag kom i 27-åringens Paralympics-debut. Å sitte i «callroomet», der utøverne venter på å bli ropt ut til start, var stressende, men han fikk bra utløp for den oppsparte energien på de drøye ti sekundene det tok å komme seg fra startblokken til mållinjen under Tokyos stekende sol.

– Når jeg står der før start, vet jeg at jeg har noe bra i vente når jeg slippes ut av «buret». Skuddet går, og da er det bare å komme seg til mål. Nå er folk klare over at det kommer noe «special». Og det gjorde det, sier Kashafali.

Det knallsterke løpet var langt ifra overraskende. Han er den klare gullfavoritten på øvelsen. Det presset omfavner han gjerne, samtidig som han nekter å innkassere noe som helst på forhånd.

Kashafali løper finale 14.04 søndag. NRK sender Paralympics.