Lørdag feiret Birkebeinerløpet jubileum, da den 25. utgaven av det tradisjonsrike løpet ble arrangert. To romsdalinger har vært med hver eneste gang siden debutåret 1998: Kåre Gunnar Bakke fra Isfjorden og Gjermund Husøy fra Innfjorden/Ona.

Kun 20 deltakere hadde fullført alle de 24 første løpene, og omtrent halvparten av dem har tatt merket hvert år. Det gjelder også duoen fra Romsdal. Begge tok sitt 25. merke lørdag og er dermed på toppen av den gjeve lista.

– Det var kjempefine forhold i år, kanskje de fineste som har vært noen gang. Treningsgrunnlaget var litt dårligere enn tidligere år, men jeg greide å sikre merket, sier Gjermund Husøy til Rbnett etter å ha fullført de 21 kilometerne for 25. gang – denne gang på tida 1.45:39.

Tok merket – da var det gjort

55-åringen har allerede bestemt seg for å løpe halvmaratondistansen også neste år.

– Ja, jeg må bare holde på så lenge jeg makter. Så lenge jeg greier å ta merket, kan jeg ikke gi meg. Målet er å fortsette helt til jeg ikke greier merket, sier Husøy.

– Jeg tok merket det første året, og da var det gjort. Hadde jeg ikke klart det, hadde jeg nok ikke vært med de neste årene heller. Birken er et utrolig bra arrangert løp. Det er kjempeartig å møte de andre løperne hvert år, sier Husøy.

Han mottok sitt 25. merke etter målgang, men innrømmer at en hendelse i løypa kunne gjort at det ikke ble noe særlig suksess i år.

– Jeg holdt på å snuble fire kilometer før mål. Jeg hektet litt i en nedoverbakke, og det så neppe særlig elegant ut. Heldigvis gikk det bra. Men om jeg hadde falt, hadde jeg nok mistet merket, sier Husøy som er oppvokst på Ona og nå bor i Innfjorden.

BUTIKKEIER: Gjermund Husøy eier og driver sportsforretning på Åndalsnes. Foto: CARINA HELSETH / ÅNDALSNES AVIS

5000 løpere

Han er daglig leder på Sport1-butikken på Åndalsnes og har som regel tre løpeturer på 40 minutter hver eneste uke.

– Det blir bare tøffere å ta merket for hvert eneste år. Det virker som om det bare er jeg som blir eldre, sier han og ler.

I år var det over 5000 deltakere som hadde meldt seg på de ulike distansene i Birkebeinerløpet. I 1998 var det 1442 deltakere. Merketiden beregnes separat for hver aldersklasse i Birkebeinerløpet. Det gjøres ved at man legger til 25 prosent av gjennomsnittstida til de fem beste løperne i den aktuelle klassen.

Sprek isfjording

Også Kåre Gunnar Bakke fra Isfjorden fullførte Birkebeinerløpet med merke for 25. gang lørdag. Han er også aktiv på sykkel og ski, og har totalt 73 merker i Birken.

– Han er fantastisk! Det er en utrolig bra prestasjon å være i såpass form at han greier merket både på ski, sykling og løping. Det jeg driver med er bare småtteri, sier Husøy.

Det er bare noen få personer som har flere Birken-merker enn Bakke.

– Det spesielle med disse arrangementene er merkekravet, deltakertallet og at det er flotte arrangement. Jeg synes det er kjekt å treffe igjen gamle kjente. Det ligger an til at det blir flere starter dersom jeg får beholde helsa og motivasjonen, sa Kåre Gunnar Bakke til Rbnett etter Birkebeinerløpet i 2017.