RBK-Brann: 3–2 (1–0): – Doff får jo to gratis scoringer av meg. Det var bare for han å få på et touch, så var det mål, gliser Even Hovland.

Stopperen har startet sesongen solid for Rosenborg, og mot Brann var han nest sist på ballen på to av Kristoffer Zachariassens tre scoringer.

– Skal svi

Etter at Åge Hareide annonserte at han planla å bruke Markus Henriksen på stopperplass, har Even Hovland vært en bauta bakerst for Rosenborg. Og nå altså: Assist-konge.

– Det skal svi for Markus å komme ned og ta plassen fra en av oss nå, gliser Even Hovland – og legger til:

– Jeg har aldri spurt Åge om det Markus-prosjektet. Det er et valg Åge og klubben eventuelt tar dersom de mener at det er rett. Jeg må bare forholde meg til det, men det er et felles prosjekt for meg og Hólmar å holde Markus unna den stopperplassen.

Så godt har det fungert for stopperne at Hareide har lagt prosjektet med å flytte sin kaptein litt på is. Hareide har skrytt av måten Hovland har tatt opp hansken på. Selv mener stopperen han ikke har gjort noe spesielt.

– Jeg har kanskje trent litt ekstra når det har vært mulighet for det, men jeg føler ikke jeg har gjort noe spesielt. Jeg har bare stått på og tatt muligheten. Så må jeg bare ta vare på den så lenge som mulig. Jeg har alltid vært opptatt av å være klar for neste mulighet. Enten det er her i Rosenborg eller et annet sted. Det er så enkelt. Ting kan snu seg fort, og en må alltid være klar sier 32-åringen.

– Jeg er fornøyd med spillet mitt nå, men ting snur fort i fotball. I de to neste kampene kan fort jeg og Hólmar være syndebukkene, sier Even Hovland. Foto: Rune Petter Ness

På vei bort

Og det har i sannhet snudd seg fort for Hovland i RBK. Han var på vei bort fra klubben i fjor sommer. En overgang var svært nær.

– Jeg så etter andre muligheter da jeg fikk beskjed om at jeg var bak i køen her. Og det er ikke til å legge skjul på at det var nære på at jeg forsvant, men klubbene ble ikke enige. Så snudde situasjonen for meg da Tore ikke fikk ny kontrakt. Nå er det bare kjekt å spille fotball, og kjekt at vi gjør det så bra.

– Da Hareide fortalte at han inntil videre har lagt bort prosjekt Markus Henriksen som stopper – hva følte du da?

– Du kan si at kanskje var det bra for min og Hólmar sin del at Per ble skadet på det tidspunktet han ble, slik at Markus måtte bli værende på midten. Men uansett – det er trenerne som bestemmer hvem de ønsker skal spille stopper. Om det er Markus, Per, Tettey eller Hólmar eller hvem det måtte være. Jeg må bare ta vare på de muligheten jeg får, og ha fokus på det jeg kan få gjort noe med: Nemlig å prestere så bra at de ikke kan plukke meg av.

Ikke tenkt på å forlenge

Hovland har kontrakt med Rosenborg ut denne sesongen. Men har liten lyst til å snakke om det nå er aktuelt å forlenge kontrakten.

– Det vet jeg ikke, det er ikke opp til meg. Det er ikke noe jeg har tenkt på, og det får vi uansett ta senere. Nå skal vi ha fokus på å ta mest mulig poeng fremover, og revansjere de magre årene vi har hatt.

– Er du nå på ditt aller beste som midtstopper?

– Jeg har tenkt å spille fotball i mange år til ... Nei, jeg vet ikke. Jeg hadde en bra periode i Tyskland også, da jeg fikk spille der. Jeg er fornøyd med spillet mitt nå, men ting snur fort i fotball. I de to neste kampene kan fort jeg og Hólmar være syndebukkene. Vi må prestere i hver eneste kamp. Nå er det Molde allerede på mandag, og de kampene lever sitt eget liv. Ingen har lyst til å tape, og det er om å gjøre å bikke marginene på vår side. Det blir et tøff batalje, sier han.