Dette ble merittene til Uno-X Pro Cycling Team i deres første Tour de France:

  • To sterke tredjeplasser

  • 11 topp 10-plasseringer

  • 7. plass sammenlagt i klatrekonkurransen

  • Hele laget helskinnet til Paris

I tillegg var Tobias Halland Johannessen først over det ikoniske fjellet Tourmalet.

«2023 var året der Tour-magien kom tilbake i Norge», skriver Uno-X-sjef Jens Haugland på Twitter.

FJELLGEIT: Tobias Halland Johannessen har i sommer gjort noe ingen nordmann har gjort før han: Hevdet seg i fjellene i Tour de France. Foto: STEPHANE MAHE / Reuters / NTB

For TV 2 ble også de tre ukene på landeveien i Frankrike en suksess sammenlignet med tidligere år.

86.000 seere har i snitt fulgt sendingene fra årets Tour de France. I fjor var tallet 60.000, og i 2021 var det 63.000 som fulgte touren på TV 2. Etter en dalende sykkelinteresse er altså tallene på vei oppover igjen.

– Vi trengte denne, det gjorde vi. Det er i stor grad Uno-X sin fortjeneste. At norske ryttere skaper spenning og markerer seg, og ikke bare i en spurt, gjør at vi kan få utvidet horisonten og dermed kan interessen bli større gjennom hele Tour de France, sier sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2 til VG.

Det er imidlertid fortsatt langt opp til det beste året TV 2 har hatt med Tour de France. 173.000 så i snitt på i 2015.

FORNØYD: Vegard Jansen Hagen i TV 2 ser lyst på sykkelfremtiden på TV etter Uno-X sin suksesstour. Foto: Erik Johansen / NTB

Tidligere år har stort sett de norske vinnersjansene i Frankrike vært på de flate etappene i massespurtene med navn som Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff.

I år har Tobias Halland Johannessen (23) vært nær seier på flere fjelletapper, og flere unge, sterke norske klatrere er på vei.

– Vi har visst at det har vært mange lovende norske syklister på vei, og det er det vi har sagt til oss selv i noen magre år når vi har ventet på uttelling for generasjon som kommer, og i år ser vi de første tegnene på hvor bra dette kan bli, sier Jansen Hagen.

Han blir overrasket om vi ikke får se Uno-X i Frankrike igjen neste år.

– Jeg blir veldig skuffende om de ikke skulle være med neste år. For vår del blir det viktig, og det må være en veldig god søknad de har lagt ned i år, sier han.

Det er det flere som er enige i.

Under denne tweeten fra Tour de France sin offisielle Twitter-konto får det norske laget et unison hyllest fra sykkelfans verden rundt.

De fleste trygler arrangøren om å invitere Uno-X tilbake til Tour de France også i 2024.

«Fantastisk akkvisisjon til touren. De lyste opp bruddene over tre uker og viste verden at kontinentallag har mye å tilby», skriver en bruker.

«Fantastisk tour, vi har savnet et lag som er så offensive», skriver en annen bruker på fransk.

Om Uno-X får invitasjon til Tour de France 2024 blir trolig offentliggjort i januar.