VG har fortalt om den norske studenten «Andreas» som bryter loven ved å betale 1399 kroner i året for ulovlig IPTV.

Det er kort fortalt en tjeneste som gir tusenvis av TV-kanaler, filmer, serier og de feteste sportskanalene – direkte og med topp bildekvalitet.

– Da Viaplay økte prisen til 750 kroner i måneden ble det for mye. Det gikk rett og slett ikke opp med studentbudsjettet, forteller 24-åringen.

Hadde «Andreas» gjort det samme i Sverige, hadde han faktisk vært lovlydig.

Svensk politi: – Ikke straffbart

I Norge betaler rundt 255.000 husholdninger for ulovlig IPTV.

I underkant av en fjerdedel av dem oppgir sport som den viktigste drivkraften for kjøpet, forteller prosjektleder Natalia Borelius i Mediavison til VG.

I Norden er bare svenskene større konsumenter av ulovlig TV-innhold. Men hos «söta bror» står lovverket i kontrast til Norges lover.

– Å betale for en illegal IPTV-tjeneste er ikke straffbart, sier Brita Wallström, gruppesjef ved politiavdelingen Noa i Sverige.

– Bare den som gjør opphavsrettsbeskyttet materiale tilgjengelig er skyldig i en forbrytelse, ikke personen som bruker det, sier hun til VG.

Strømmer du sport på ulovlig vis?

Men hvilken forpliktelse har «Andreas» til å følge TV-avtalen mellom Viaplay og Premier League når han ser engelsk fotball i Norge? Er det opplagt at han gjør noe ulovlig når han ser på sitt illegale IPTV-abonnement?

– Det korte svaret er at denne typen bruk av IPTV – i hvert fall i veldig mange tilfeller – er i strid med åndsverksloven, og dermed ulovlig, sier advokat Mikkel Lassen​​​​ Ellingsen ved CMS Kluge Advokatfirma.

POPULÆRT: Premier League Foto: LEE SMITH / X03806

Risikoen for å bli straffet som bruker er i dag liten.

– At hverken politiet eller rettighetshaverne så langt har hatt noen tradisjon for å forfølge brukerne av tjenestene er ganske tydelig, men det gjør det ikke lovlig å bruke IPTV-tjenester du vet tilbyr materiale de ikke har rettigheter til, sier Ellingsen.

– Lovverket åpner for å gå etter brukerne også, så gjenstår det å se når rettighetshavere/politiet eventuelt anser det som en tilstrekkelig effektiv måte å bekjempe problemet på, sier advokaten.