Da Rosenborg-spiller Cesilie Andreassen ble matchvinner med finalens eneste mål, oppholdt hennes lagvenninne Emilie Nautnes seg inne i 16-meterens halvsirkel – som ikke er lov før etter straffen er tatt.

Andreassen skjøt i stolpen, men Nautnes dro fordel av tyvstarten med å være først på returen. På litt merkelig vis la hun ballen til rette for et nytt skuddforsøk for straffetaker Andreassen, og da gikk ballen i nettet via hånden på Vålerenga-keeper Guro Pettersen.

Vålerenga-leiren reagerer på Nautnes’ posisjon under straffesparket:

– Det er ikke dette som avgjør cupfinalen. Men når VAR først er i bruk, og det blir så avgjørende i to andre situasjoner, så er det irriterende at det ikke blir brukt her også, sier trener Nils Lexerød til VG.

Hverken finaledommer Karoline Marie Jensen eller VAR-supervisor Marte Sørø ville uttale seg til VG om kontroversene. Sørø viser til dommersjef Terje Hauge, som ikke har besvart VGs henvendelser lørdag.

– Jeg er i utgangspunktet positiv til VAR, men dette er en situasjon de kanskje kunne tatt. De sitter jo med bildene og mulighetene til å se på det igjen. Men marginene var virkelig ikke med oss i dag, sier Guro Pettersen til VG.

Det hadde hun rett i.

For seks minutter på overtid trodde nemlig Vålerengas Thea Bjelde at hun hadde utlignet til 1–1 og reddet ekstraomganger med en drømmescoring fra 25 meter. Landslagsspilleren jublet hemningsløst og feiret med salto foran VIF-supporterne.

Men etter en VAR-sjekk – tre minutter og 25 sekunder etter at Bjeldes kanon traff nettet – ble scoringen annullert. Vålerengas landslagsspiss Karina Sævik hadde vært i offside i forkant av skuddet.

Cupfinalen er tidenes første kvinnekamp på klubbsiden i Norge med VAR.

Få minutter etter VAR-sjekken kunne Rosenborg dermed juble for sitt første cupgull på 21 år. Sist gang klubben vant cupen var i 2002. Da het klubben Trondheims-Ørn.

– Det er surrealistisk. Man får ikke mer berg-og-dalbane enn dette. VAR-opplegget på slutten også, det må ha vært spennende å se på. Det var helt jævlig for oss, utbryter matchvinner Andreassen til NRK.

Frem til Emilie Nautnes fikset det avgjørende straffesparket etter 73 minutter, hadde finalen vært relativt sjansefattig. Men da tok den fullstendig fyr.

Guro Pettersen kom ut av Vålerenga-målet og skled inn i Nautnes. Da pekte dommeren på straffemerket. I Ullevaal-gresset lå Nautnes og gliste mens Pettersen bedyret sin uskyld.

I intervjuene etterpå ga Vålerenga-keeperen uttrykk for at hun synes også selve straffesparket var billig. Der er Nautnes uenig.

– Det er sånn at jeg er først på ballen og hun slenger seg etter meg. Da er det straffe. Hadde det vært motsatt, hadde de syntes at det var straffe, sier Rosenborg-spilleren til VG.

– Hun kommer i full fart mot meg. Hadde jeg stått på beina hadde jeg sikkert knekt foten, legger hun til.

AVGJØRELSEN: Guro Pettersen kom for sent inn i duellen med Emilie Nautnes og lagde straffespark. Foto: Annika Byrde / NTB

Også VIF-kaptein Ingibjörg Sigurdardóttir kunne utlignet i Vålerengas stormløp etter Rosenborgs ledermål. Men hennes heading gikk i tverrliggeren.

Også på 0–0 før pause fikk hovedstadslaget en trøkk. Da gikk angrepsprofilen Mimmi Löfwenius Veum ned etter en duell og hylte av smerte. Den ferske norske landslagsspilleren tok seg umiddelbart til kneet.

Löfwenius Veum mistet hele 2022-sesongen med en korsbåndsskade. Senere bekreftet Vålerenga at spissen er sendt til legevakten for å sjekke ut en kneskade.

– Hun er sendt på legevakten for å sjekke kneet. Det var en kneskade. Vi må se nærmere på det. Hun hadde mye smerter, sier fysioterapeut i Vålerenga Ida-Renate Fyksen til NRK.

Spissen er en del av landslagsstroppen som møter Portugal og Sveits i Nations League om en ukes tid.

Foto: Mattis Sandblad / VG