I slutten av januar ble det kjent at IOC åpnet døren for å inkludere russiske og belarusiske utøvere i Paris-OL 2024.

Både internasjonalt og i Norge har debattene rast den siste uken rundt spørsmålet om man skal slippe til utøvere fra den store nasjonen - særlig Astrid Uhrenholdt Jacobsen har stått i en mediestorm den siste tiden etter hennes uttalelser på et IOC-møte.

Debatten får altså ukrainske Svitolina til å reagere i et Twitter-innlegg.

– OL er den største drømmen og det ultimate privilegium for alle idrettsutøvere. Det er den største plattformen for inkludering og mangfold i sport, noe som fanger hele verdens oppmerksomhet.

– Med dette i bakhodet, må vi fortsette å utestenge russiske og belarusiske utøvere, for å sende et sterkt signal til verden. Vi må være samlet i straffen Russland og Belarus får, og det må være konsekvenser for de morbide handlingene til regjeringene deres, skriver hun.

Også Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har vært ute på Twitter og kommentert IOC.

– IOCs forsøk på å slippe til utøvere fra Russland og Belarus til OL er en legitimering av Russlands invasjon av Ukraina. Vi vil ikke tillate at idrett brukes mot menneskeheten og til krigspropaganda, skriver Zelenskyj.

Svitolina brukte også sin status og kraft som proffspiller rett etter krigens start. Den gangen holdt hun en appell etter seier mot sin russiske konkurrent og valgte å ikke ta i mot premiepengene selv:

Den 28 år gamle tennisspilleren mener utøverne fra de to landene slipper billig unna om de får delta. Det er et spørsmål om holdning, mener hun:

– Livene deres kan ikke fortsette som vanlig, og verken verden eller folket i Russland og Belarus kan opptre naive til hva slags motbydelige hendelser som finner sted i Ukraina.

Som eksempel bruker hun en nå død utøver fra hjemlandet.

– Volodymyr Androshchuk, en av Ukrainas mest lovende stjerner i friidrett, ble dessverre drept mens han representerte landet sitt i krigen. Han vil aldri få muligheten til å nå sine drømmer i OL.

– Så hvorfor skal russiske og belarusiske utøvere få denne muligheten, når regjeringene deres fratar uskyldige mennesker sin sjanse?

SØRGER: Her gråter de lokale innbyggerne og Volodymyr Androshchuks familie i bakgrunnen over liket til den ukrainske friidrettsutøveren. Han hadde etter all sannsynlighet vært klar for OL i Paris 2024. Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters