Musikken runget utover Olympiastadionet i Tokyo. Åpningsseremonien i Paralympics var i gang. Landene entret arenaen, ett etter ett. Flaggene ble veivet i den varme kveldsluften. Noen av dem hadde mange utøvere i toget bak seg, mens andre hadde få eller kun den ene utøveren som bar flagget.

Men det ene flagget ble ikke båret av noen utøver. Og ingen fulgte etter det.

For Afghanistan har ingen egne utøvere i Tokyo. Grunnen til det er den siste tids hendelser i landet. Utøverne som skulle reist til Paralympics, fikk aldri dratt. Rundt flyplassen i Kabul har det vært kaos, og Taliban har igjen makten i Afghanistan.

Det var ventet at taekwondoutøver Zakia Khudadadi og friidrettsutøver Hossain Rasouli skulle delta i Tokyo. Det gjør de altså ikke. Det er imidlertid én afghansk atlet på plass, men Abbas Karimi representerer flyktninglaget, etter å ha rømt fra Afghanistan i ung alder.

På en pressekonferanse forrige uke ble Andrew Parsons, sjef for Den internasjonale paralympiske komité (IPC), spurt om temaet. Da sa han at man ikke ville risikere å hente Khudadadi og Hossain til lekene, i frykt for hva som kunne skje hvis Taliban stoppet dem.

Skulle bryte barriere

Khudadadi skulle bli tidenes første kvinnelige afghaner i et Paralympics. Nå gjemmer hun seg istedenfor hos noen familiemedlemmer i hjemlandet, istedenfor å oppleve sin store drøm.

– Jeg frykter at noe ille kan skje meg og familien min når som helst, skal hun ha sagt, ifølge CBS.

Sist Taliban hadde makten, var kvinners rettigheter svært begrenset. Da fikk de ikke utøve idrett.

I OL for noen uker siden bar sprinteren Kamia Yousufi Afghanistans flagg. Hun er nå flyktning i Iran.

I en video publisert av Reuters, tryglet Khudadadi om hjelp til å komme til Tokyo. Hun ba myndigheter og organisasjoner om «å ikke la rettighetene til afghanske kvinner i den paralympiske bevegelsen bli revet vekk».

– Jeg ønsker ikke at min kamp skal være forgjeves – uten resultat, sa hun.

Zakia Khudadadi i den nevnte videoen. Foto: Zakia Khudadadi / Reuters

Frivillig bar flagget

Til tross for at utøverne manglet, ble det afghanske flagget likevel båret ut med hele verden som publikum. IPC-sjef Parsons sa forrige uke at det skulle være et signal om solidaritet og fred.

IPC ønsket først at en representant for FNs høykommissær for flyktninger skulle bære flagget. Det var imidlertid ikke ønsket fra FNs side, ettersom de «er en nøytral organisasjon», skriver Kyodo News.

Istedenfor var det én av lekenes rundt 70.000 frivillige som bar flagget. Et slående syn – midt blant alle festlighetene. På pressetribunen brøt noen ut i applaus da de afghanske fargene ble vist.

Arian Sadiq er Chef de Mission for Afghanistans parautøvere. Han er lei seg for at man ikke fikk hjulpet utøverne ut av landet.

– I historien vil dette være øyeblikket da verden bare så på nyhetene, men ikke hjalp parautøvere fra Afghanistan, sa Storbritannia-bosatte Sadiqi til Kyodo News forrige uke.