To år siden Haalands VM-show: – Det gjorde noe med selvbildet hans

Det er én viktig forskjell mellom Erling Braut Haaland (18) og Erling Braut Haaland (20), ifølge stjernespissens tidligere trener.

Erling Braut Haaland fikk stor oppmerksomhet da han scoret ni mål mot Honduras for to år siden. Erling Braut Haaland fikk stor oppmerksomhet da han scoret ni mål mot Honduras for to år siden. Foto: Svein Ove Ekornesvåg, NTB

Når Norge møter Luxembourg onsdag, kan Haaland finne tilbake til scoringsformen for Norge. Kanskje kan han tenke tilbake ganske nøyaktig to år.

For 30. mai 2019 satte Haaland en verdensrekord. Han scoret ni mål mot Honduras – ingen har noen gang scoret flere i en U20-VM-kamp.

Målshowet gjorde Haaland langt mer kjent internasjonalt. Han er blitt en verdensstjerne i løpet av de to årene etterpå

Men hvordan har Haaland endret seg?

Merker én viktig forskjell

Det har Pål Arne «Paco» Johansen et godt utgangspunkt for å svare på. Han var U20-landslagets trener i den utrolige 12–0-seieren over Honduras.

Johansen mener Haaland var lignende som spillertype den gangen. Men han er blitt sterkere og raskere – alt skjer med mer kraft.

Han har imidlertid lagt merke til én stor forskjell mellom Haaland (18) og Haaland (20): Stabiliteten i prestasjonene.

– Før den kampen var han ikke superstabil på landslaget. Etter det har stabiliteten vært imponerende. Jeg vet hvor mye som kreves fysisk og mentalt av å gjøre det på nytt og på nytt. Å få så mye oppmerksomhet og likevel fortsette å levere, er en ekstremt god prestasjon. Han har alltid sett ut som den spilleren, men nå gjør han det hele tiden, sier Johansen.

– Tror du den kampen ble et slags vendepunkt?

– Etter den kampen tror jeg han begynte å se seg selv som en veldig god spiss internasjonalt. Det gjorde noe med selvbildet hans i internasjonal fotball.

Pål Arne «Paco» Johansen var trener under U20-VM. Norge gikk ikke videre fra gruppespillet tross 12–0-seieren. Foto: Svein Ove Ekornesvåg, NTB

– Unaturlig

For Molde og ungdomslandslaget svingte Haalands prestasjoner. Flere ganger var han fantastisk – men ikke alltid. Det er naturlig for en så ung spiller, understreker Johansen.

– Det som er unaturlig, er at han har vært så stabil etterpå. Regelen er å variere mer enn ham – for å si det mildt.

Det er lett å glemme at Haaland ikke var brennhet før Honduras-kampen. Han hadde nesten ikke fått spille den våren i Red Bull Salzburg. Og han hadde skuffet i de to første VM-kampene.

Men så kom de ni målene.

Den påfølgende høsten begynte han å bøtte inn mål for Salzburg i Champions League. Siden har ikke Haaland latt det gå mer enn tre kamper uten at han scorer. Unntaket er den lille måltørken for Dortmund og landslaget i mars/april.

– Vi i Norge må gi Haaland lov til å være litt dårlig av og til. Det er veldig menneskelig. De to siste årene har statistikken hans vært ganske formidabel, sier Johansen.

Erling Braut Haaland under trening i Spania denne uken. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån

Et innblikk i Haalands grep

Haaland ble nylig kåret til årets spiller i Bundesliga og er én av fotballens aller største stjerner. Hvordan skjedde det så fort, ble han spurt om mandag.

– Jeg har egentlig bare tatt sjansene når jeg har fått dem. Det er to år siden jeg scoret ni mål i en kamp. Etter det har ting skjedd i et fint tempo, som jeg liker. Så jeg håper fortsettelsen blir i samme tempo, svarte Haaland.

På landslagssamlingen på Marbella har 20-åringen gitt et innblikk i arbeidet han legger ned. To eksempler:

  • Han er blitt 8 kilo tyngre etter systematisk styrketrening. Da pandemien førte til nedstengninger i fjor, jobbet Haaland sammen med den fysiske treneren Lucas Skruel, som fulgte med på Facetime.
  • Han er veldig bevisst på å koble av etter kamper, for eksempel å game med venner. «Rett og slett tenke på hva som helst som ikke har med fotball å gjøre», sier Haaland til TV 2.

Alt for å fortsette kursen mot fotballtoppen.

Vis fakta ↓
Norges lagoppstilling mot Luxembourg