Kommentator Esten O. Sæther i Dagbladet skrev onsdag 5. mai en kommentar med tittelen «Presset frem skandalen».

Temaet for Sæthers kommentar var den pågående høydehusdebatten. I den opprinnelige teksten ble en av landets største idrettsprofiler, Birgit Skarstein fra Levanger, tillagt en sentral rolle i forbindelse med Norges Skiforbunds vedtak om ja til høydehus. Det samme ble Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– I alle dager?

– Jeg fikk melding fra Astrid (Uhrenholdt Jacobsen) om at jeg måtte lese en kommentar i Dagbladet. Da gjorde jeg det, og tenkte: I alle dager? Det var bastante beskyldninger der om oss begge uten noen som helst rot i virkeligheten, sier Skarstein til Adresseavisen.

Levangsbyggen sier hun fikk en intervjuforespørsel fra Dagbladet i etterkant, som hun takket nei til.

– Jeg spurte om de hadde belegg for påstandene som sto om oss. Jeg visste jo at anklagene ikke stemte, så jeg var spent på hvordan de kunne forsvare det. Denne kommentaren ble en total avsporing i debatten om høydehus. Det som sto var personrettet kritikk mot meg og Astrid, attpåtil kritikk mot ting vi hverken har sagt eller gjort.

Beklagelse

Lørdag oppdaterte Dagbladet kommentaren med en beklagelse:

«Det ble blant annet skrevet at Birgit Skarstein bidro til at langrennslederne og skipresidenten kom i overraskende mindretall. Det ble videre også omtalt at Skarstein presset fram vedtaket, og «vippet usikkerheten til et klart ja-flertall».

Dagbladet hadde ikke dekning for disse formuleringene, og både tittel og tekst er derfor endret. Dagbladet beklager dette.»

Nå er tittelen på kommentaren endret til «Den triste skandalen».

Birgit Skarstein sier til Adresseavisen at hun tenkte «I alle dager?» da hun leste Esten O. Sæthers kommentar denne uka. Foto: Terje Pedersen/NTB

– Kan være avskrekkende

Selv bekrefter Skarstein at hun var én av de ti som stemte for å oppheve forbudet mot høydehus:

– Jeg er tydelig på hva jeg mener og står for det. Jeg tar gjerne en debatt om sak, men jeg syns vi skal respektere hverandre nok til å unngå personangrep.

Til slutt takker hun Dagbladet for beklagelsen.

– Jeg har stor respekt for at de tar et skritt tilbake og beklager. Selv har jeg pratet med flere utøvere som er redd for å si hva de mener offentlig. Denne kommentaren er et eksempel på et ubegrunnet personangrep som ikke handlet om selve saken. Da blir jeg litt bekymret for hva utøvere som kvier seg for å diskutere i det offentlige rom tenker. Det kan være avskrekkende.

Sjefredaktør i Dagbladet Alexandra Beverfjord beklager for de ukritige formuleringene som ble skrevet om Birgit Skarstein i kommentaren. Foto: Ørn E. Borgen/NTB

– Ikke dekning fror formuleringene

Sjefredaktør Alexandra Beverfjord sier til Adresseavisen at de har fått reaksjoner på Sæthers kommentar. Blant annet skrev idrettspresident Berit Kjøll og toppidrettssjef Øvrebø en motkommentar der de tok et oppgjør med kommentaren.

– Hva var det som utløste denne beklagelsen?

– Uavhengig av reaksjoner, så beklager vi fordi vi så at vi ikke hadde dekning for de opplysningene.

– Har dere fått mange reaksjoner?

– Jeg kan bekrefte at vi fikk reaksjoner på kommentaren. Årsaken til det var at vi ikke hadde dekning for de formuleringene.

– Har dere beklaget direkte til Birgit Skarstein?

– Jeg ønsker ikke å kommentere så mye mer. Når vi gjør feil, beklager vi. Vi hadde ikke dekning for formuleringene. Da er det riktig av oss å endre kommentaren og opplyse om at vi har gjort det.