Lørdag kom oppturen for Emil Iversen. 2. plass under den nasjonale langrennsåpningen. Bare Erik Valnes var raskere på 10 kilometer klassisk.

– Det har vært et tøft år, jeg har fått mye juling. Jeg har ikke vært helt meg selv. Jeg har ingen problemer med å få dårlige resultater, men den ekle følelsen med at jeg bare går på 70–80 prosent og ikke er i nærheten av meg selv, det har vært veldig kjipt, sier Iversen til VG.

32-åringen fikk en 4. og 6. plass i verdenscupen før jul sist sesong, men endte på 20. plass i Tour de Ski. Deretter konkurrerte han ikke før han ble nummer 13 på femmila i Planica som regjerende verdensmester.

– Det var vondt rundt Planica-VM. Jeg hadde friplass, og ikke nok med det, jeg våknet opp med sår hals. Alt gikk til helvete, kroppen føltes ikke bra. Det var ikke artig å forberede seg til VM da jeg kjente at ting ikke var bra, sier trønderen.

TØFT ÅR: Emil Iversen har tross alt stått støtt i motgang, lørdag kom han på pallen på Beitostølen. Foto: Geir Olsen / NTB

Han ble nummer 19 på sprinten fredag, før han klinket til på 10-kilometeren lørdag. Nå er han plutselig meget aktuell for verdenscupstarten i Ruka neste helg.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum likte det han så på Beitostølen lørdag.

– Pilen peker virkelig i riktig retning, det er det ikke tvil om. Det lille jeg har sett av ham i høst og rapporten på ham er veldig bra. Jeg er ekstremt glad på hans vegne at han får en bekreftelse i dag, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

Men etter ski-VM var Iversen bekymret, så mistet han landslagsplassen. Var det noe galt med kroppen? Han hadde tusen spørsmål, men fant ingen svar.

– Det var ikke en mental sperre, det var fysisk, sier Iversen.

I fjor kom tårene etter pallplass på Beitostølen:

Iversen er en glad mann, han byr på en spøk eller to, er kjapp i replikken og leverer smil og latter. Men noe var plutselig litt annerledes.

– Det var uvant for meg, for ski har alltid vært en glede, bortsett fra da jeg var 15 år og ble mobbet på kretssamling og kom sist på resultatlisten, men jeg mistet litt gleden, det var kjedelig, sier Iversen.

Så fant de ut at bihulene var litt tette. Det ble operasjon. Han startet et eget team med tidligere landslagstrener Trond Nystad som trenerkapasitet.

– Jeg tror det var sunt å få inn Trond som ny trener. Jeg har et godt forhold til Nossum, men vi hadde kjørt oss litt fast. Trond følger meg opp ekstremt tett. Jeg får nesten daglig meldinger, det blir artig å se hva han skriver i dag, sier Iversen.

Tror du Emil Iversen tar medalje under ski-VM i Trondheim (2025)?

Han klarte å koble av og ut. Iversen fant roen på hjemmebane med familie, venner og samboeren Bettina Burud.

Han snakker om balanse i livet, alt handler ikke om langrenn. Det er mange andre gleder i livet. 32-åringen nevner både traktorkjøring og kortspill med kompiser.

– Jeg skjønte at det ville være mulig å komme tilbake på høyt nivå, det var bare å begynne på jobben. Jeg er en glad mann. Motivasjonen er der. Jeg har tro på meg selv og jeg føler jeg har mer å gi i skiløypa, og neste sesong er det VM i Trondheim, sier Iversen og smiler lurt.