– Jeg kan ikke forstå at Norge ikke bare ser ut til å gå glipp av EM, men at de har det såpass tøft som de har det i denne gruppen.

Det sier Petter Landén, som følger internasjonal fotball for svenske Expressen. Han er en av flere som hever øyenbrynene over det norske mysteriet.

– Skottland må ha sjokkert alle så langt, men det er intet annet enn en fiasko for Norge å tape for dem på hjemmebane, sier Landén.

Før torsdagens kamp mot Kypros er Norge åtte poeng bak gruppeleder Skottland når tre kamper gjenstår. Norge er etter alt å dømme nødt til å slå både Kypros og Spania for å kvalifisere seg direkte til EM.

Foto: Sofascore

Grafikk: www.sofascore.com

Det skjer samtidig som det bare er Lionel Messi som er større oddsfavoritt enn Erling Braut Haaland til å vinne Ballon d’Or. Også Martin Ødegaard er nominert.

– Jeg er personlig veldig misunnelig på de norske stjernene. De to kanskje beste spillerne i verdens beste liga er nordmenn, noe som høres helt sykt ut for en som er vokst opp med Stig Inge Bjørnebye, «Mini» Jakobsen og Kjetil Rekdal. All respekt til dem, men noen Haaland eller Ødegaard var de aldri, sier Landén til VG.

VERDENSSTJERNER: Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland er regnet som to av verdens aller beste fotballspillere. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Siden Norge sist deltok i EM i 2000 har Sverige og Danmark kvalifisert seg henholdsvis åtte og syv ganger til store mesterskap. Norge har allerede mislyktes elleve ganger på rad og sliter igjen.

Land som Finland, Nord-Makedonia, Albania, Bulgaria og Latvia har alle vært i mesterskap, mens for eksempel Slovenia og Island har vært der to ganger.

Danske Allan Olsen åpner sitt resonnement med å si at han har kjemperespekt for Ståle Solbakken.

– Jeg tenker at Norge har fått den beste landslagstreneren de kan få. Når det er sagt så undrer jeg meg over at resultatene ikke er bedre. At Norge nå igjen sannsynligvis går glipp av nok et mesterskap er en stor skuffelse, akkurat som plasseringen på Fifa-rankingen ikke er tilfredsstillende, sier Olsen til VG.

PÅ GOD VEI: Andreas Christensen og Christian Eriksen ser ut til å kunne forberede seg på nok et mesterskap for Danmark. Foto: LEHTIKUVA / Reuters / NTB

Han peker også på at Norge har en rekke andre spillere på høyt europeisk nivå, deriblant supertalentet Antonio Nusa.

– Solbakken har delene til å bygge en Ferrari offensivt, mens det lenger bak ligner mer på en Fiat. Så mangler Norge i mine øyne en klassekeeper, sier Olsen, og får støtte av de tre andre.

På VGs spørsmål om det er en fiasko om Norge ikke kvalifiserer seg til EM, svarer Solbakken slik:

– Det er det ikke. Vi må se på prestasjonene våre. Prestasjonene våre har vært veldig stabile og gode. Hadde vi ikke hatt den femminutteren mot Skottland så hadde vi sittet her med en helt annen følelse og et helt annet utgangspunkt for alt.

Er det en fiasko om Norge ikke kommer til EM?

Alle de fire svenske og danske eksperter som VG har snakket med er klare på at Norges resultater mye svakere enn de burde være.

– Jeg er veldig overrasket. De burde få det til mye bedre, tenker jeg, sier Alexander Axén.

– Sett fra Danmark er det skuffende og overraskende at Norge ikke kan få det til å fungere, sier Mads Junker om Norges resultater.

EKSPERT: Mads Junker. Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters / NTB

Dersom Norge ikke kvalifiserer seg til EM, får Ståle Solbakken en ny mulighet frem mot VM 2026. Før tapet for Skottland signerte han en kontrakt ut 2025, med forlengelse dersom Norge kvalifiserer seg.

Landslagssjefen svarer slik på dommen fra Sverige og Danmark:

– Jeg kan sikkert ringe rundt til noen svensker som kan gi det andre svaret også. Jeg kjenner noen svensker som ikke vil gi det svaret som svenskene du har snakket med, så det blir billig journalistikk.

Etter at Ståle Solbakken mislyktes i VM-kvalifiseringen til Qatar-mesterskapet, sa han følgende etter 0–2-tapet i Nederland:

– Det er så lett å kaste seg over at vi ikke kvalifiserer oss. Det er jeg sier til gutta også: Dette må vi leve med helt til vi står der, og jeg er 100 prosent sikker, i hvert fall 99 prosent sikker, på at vi kommer til å være i Tyskland-EM. Vi er bunnsolide og har mye å bygge på. Vi skal ta konstruktiv kritikk, men vi skal også se helhetsbildet.

Da VG konfronterer ham med utsagnet svarer landslagssjefen:

– Det var for at du skulle være glad. Og for at du skulle få et godt år, svarer Solbakken først.

Før VG rekker å følge opp med et nytt oppfølgingsspørsmål, bryter Solbakken inn:

– Det er jo ikke 99 prosent sjanse. Helt ærlig så mente jeg jo det også. Jeg var ganske sikker på at vi skulle klare det og jeg tror fortsatt at vi kan klare det, sier Solbakken, før han igjen inn i en analyse av laget har prestert bedre enn resultatene tilsier.

Ifølge VGs beregninger er det nå under 30 prosent sjanse for at Norge kommer til EM:

Petter Landén sier at svenskene også har noen spennende spillere i Dejan Kulusevski, Alexander Isak og Viktor Gyökeres, men legger til at Norges fremtid ser vel så lys ut med spillere som Oscar Bobb, Antonio Nusa og Andreas Schjelderup.

– Jeg er ganske sikker på at Norge, med den generasjonen dere har både og den som er på gang, kommer til å gå til flere store mesterskap. Men akkurat nå er det ekstremt overraskende om dere ikke klarer det, sier Landén.